България ще е домакин на международното кулинарно състезание за хора с увреждания “Лъжицата на купидон”

България ще е домакин на международното кулинарно състезание за хора с увреждания “Лъжицата на купидон”

На 25 март 2025 пред хотел “Хилтън София” за трета поредна година в България ще се проведе международното кулинарно състезание “Лъжицата на Купидон”. Целта на кулинарната надпревара е да покаже, че хората с увреждания могат да се справят успешно с ежедневни дейности, когато получат възможност и нужната подкрепа.
В състезанието участниците ще демонстрират талант в две категории - “Готварство” и “Коктейли”. Победителите в Софийския кръг на състезанието ще имат възможността да прекарат 7 дни в Загреб, за да усъвършенстват уменията си с подкрепата на известни шеф-готвачи. Там ще премерят сили и във финалния кръг на конкурса, в който ще участват победителите от всички 31 държави.
Младежи с интелектуални увреждания, подкрепени от фондация „Сийдър“ ще се включат в състезанието за трета поредна година. През 2024 година Стефчо, който живее в Защитеното жилище на фондацията, спечели първо място за България в категория „Готварство“ и достигна до финала на състезанието в Загреб. Там прекара 8 дни, учейки се от професионални готвачи, а след това, заедно с всички участници, имаше възможността да посети Ватикана и да се срещне с Папата.

Всички хора с увреждания, които имат интерес, могат да се включат в това вълнуващо преживяване. Те не само ще надградят своите умения и ще се забавляват, но и ще покажат, че хората в неравностойно положение могат да постигат много и да имат значима роля в обществото. Цялата информация за състезанието ще откриете във формата за участие. Всеки, които иска да ги подкрепи е добре дошъл като публика.
(линк за регистрация:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdMb5cw8lg5pwVB0lK7YifKrU7ZtSX33J-aGn4Pq1wQfi0-Gw/viewform)

“Лъжицата на Купидон” е инициатива на хърватското сдружение UNUO, което организира кулинарни обучения за хора с увреждания от 2009 година насам. Популярният хърватски шеф-готвач Ведран Хабел и неговата съпруга Силвия Хабел посвещават усилията си каузата за социално включване чрез кулинарията. Досега са организирали над 1000 работилници за хора с увреждания, а благодарение на придобитите умения, много от участниците вече работят на пълен работен ден.

Image