С балкански импровизации румънски музиканти откриха изложбата „CU TENDA“ – ИСТОРИИ С АРОМЪНИТЕ в Мексиканската експозиция на Градската галерия

01 Авг 2018 21:47

На 31 юли в Постоянна експозиция "Мексиканско изкуство" към Градската галерия на ул. "Артин Гидиков"№11, Стария град, беше открита етнографската изложба CU TENDA – ИСТОРИИ С АРОМЪНИТЕ, подготвена от екип на Националния музей на румънския селянин в Букурещ. Събитието е организирано в партньорство с ПУ „Паисий Хилендарски“ и Фондация „Стойна Кръстанова“.

 

Гостите на изложбата бяха посрещнати от румънски музиканти още пред портите на къщата и разглеждаха експонатите, потопени в балканските импровизации на румънската етно група MULTUMULT.
Експозицията предлага поглед към една от старите култури на Балканите – тази на аромъните, които в различните балкански държави са известни под различни имена: власи, куцовласи, балкански или южнодунавски румънци. Със съхраняването на езика и традициите си те обогатяват историята и културата на югоизточна Европа и живата памет на земите, през които са минали. Концепцията на изложбата беше представена от кураторите от румънска страна Лила Пасима и Джорджиана Влахбей, както и от българските им партньори доц.д-р Красимира Кръстанова и гл.ас.д-р Мария Кисикова от ПУ “Паисий Хилендарски“.

 

Експозицията е част от международния проект "CU TENDA" - STORIES, IMAGES AND SOUNDS ON THE MOVE, изследващ балканските култури в движение, сред които и тази на каракачаните. Той е съфинансиран по програма Творческа Европа на ЕС и освен институците от България и Румъния участват още Центърът за междукултурен диалог от македонския град Куманово и Обсерваторията за социални изследвания от италианския град Триказе.

 

Изложбата продължава до 27.08.2018.

 

 

 

 

Червено
© 2018 PlovdivskiNovini.bg Всички права запазени

Main Menu