Най-прочутият жив италиански майстор на фресковата живопис е в Пловдив

07 Сеп 2018 10:31

 


Националната художествена гимназия "Цанко Лавренов" ще представи проект "Фреско" с участието на италианският художник Вико Калабро. Реализацията на проекта ще премине през няколко етапа в периода от 3 до 10 септември 2018 г.
В първия ден Вико Калабро ще презентира своето творчество пред ученици и преподаватели от Художествената гимназия. Във втора част от проекта учениците от специалност "Стенопис" ще направят подготовка на стена от интериора на НХГ "Цанко Лавренов" за фрескова живопис с точно спазване на технологичните етапи. Проектът ще се увели в мащаб 1:1 съобразно размерът на стената и постепенно ще започне полагане на варова мазилка. Следва да се откопира рисунката от проекта върху стената и да се живописва върху мокра мазилка. Всички дейности по реализацията ще се извършват от учениците под професионалното ръководство на Вико Калабро, специалистът Йовка Юрукова и преподавателите Атанас Камешев и Кристина Кутлова.

Известният художник Вико Калабро ще участва в провеждането на творческа работилница на 8 септември 2018 г., в която могат да присъстват и художници и почитатели на изобразителното изкуство.
Проектът се финансира от Община Пловдив по Компонент 3 "Гражданска активност" и е част от Календара на културните събития.

Фресковата живопис в Италия има хилядолетна история. Стенописецът Вико Калабро повече от 60 години изследва спецификата на италианската фрескова живопис. Той е реализирал десетки стенописни решения, както в Италия, така и в много страни на Европа. Това е основание да бъде поканен в България , и по – конкретно в гр.Пловдив , от Национална художествена гимназия Цанко Лавренов тъй като това е единствената професионална гимназия в България, в която се изучава специалността стенопис.
В съвременния етап на развитие на тази специалност оригиналната фрескова техника е заменена с алтернативи, които са по-лесни за осъществяване , но и далеч по - нетрайни във времето. Творческият опит на стенописеца Вико Калабро , споделен с учениците от НХГ Цанко Лавренов специалност стенопис, ще е безценна придобивка както за съхраняването и разпространяването на фресковата техника, така и за културната история на гр.Пловдив.

Идеята е проектът да прерастне в споделен опит не само за професионално ангажирани ученици и художници, но и за любители на фресковата живопис от гр.Пловдив.

Вико Калабро е италиански художник, роден в Агордо през 1938 г. и пребиваващ в Калдоньо Италия. Дейността на дизайнера го е ангажирала да илюстрира книги на различни съвременни автори, както и да си сътрудничи с различни списания и периодични издания.

В областта на гравюрите е обучаван в художествената печатница Busato di Vicenza, където произвежда множество матрици за литография и халкография, като се грижи за отпечатването на папки за различни издатели и собственици на галерии.

Автор е на стенописи, особено на фрески, на витражи на различни места, в публични и частни офиси, италиански и чуждестранни (Франция, Германия, Япония, Холандия, Полша и Бразилия).
В продължение на шестнадесет години е художествен координатор на стенописите на Cibiana di Cadore и на Международната лаборатория в Treglio, в продължение на четири години той се занимава с Labirynt Fresku от Мариамол .

© 2018 PlovdivskiNovini.bg Всички права запазени

Main Menu