28-ми септември ще бъде най-активния ден сред учениците

12 Сеп 2018 10:49

2018 година ще бъде четвъртата година, през която в България ще се осъществи Европейски ден на спорта в училище. През 2017 година, 74 хиляди ученици oт над 175 населени места взеха участие в най-активния ден сред учениците, като нашата държава отново бе сред призовите места в Европа от всички участващи 19 държави с най-много раздвижени ученици, благодарение на сдружение БГ Бъди активен.
Европейски ден на спорта в училище е ден, посветен на насърчаването на физическата активност сред учениците. Изпробват се нови видове физическа активност и спорт, за да се повиши усещането за „принадлежност към училището“ за всеки участник. За изминалите три години, участие в него са взели над 200 000 ученици, като само през изминалата 2017-та посланието на самата кампания достигна до над 130 000 души. Основната цел на събитието е да насърчава физическата активност сред учениците в цяла Европа и да включи колкото се може повече деца и млади хора, училища и организации.
През 2018-а година събитието ще се проведе на 28 септември, а БГ Бъди активен вече отвори и формата за регистрация на училища. Инициативата е част от Европейска седмица на спорта и отново е подкрепена от Министерството на образованието и науката и Министерството на младежта и спорта.
Нивата на обездвижване при децата и тийнейджърите са се увеличили десет пъти през последните четири десетилетия. Половин милион европейци умират всяка година поради липса на физическа активност, а липсата на физическа активност е четвъртият водещ фактор за смъртността в глобален мащаб. Един от всеки четирима европейци не извършва достатъчна физическа активност. При младите хора този показател е още по-шокиращ – четирима от всеки пет. За да бъде решен този проблем трябва да се започне от училището. То трябва постоянно да разпространява посланието за нуждата от физическа активност и здравно развитие, не само чрез преподавателя по физическо възпитание, но и с помощта на учителите по останалите предмети и, разбира се - на самия директор.
Европейски ден на спорта в училище дава възможност на училищата:
• Да се свържат с други европейски страни;
• Да популяризират физическото възпитание и спорт в училищата;
• Да създадат условия за забавление чрез физическа активност за младите хора;
• Да подобрят общественото здраве и благополучие, чрез въвеждане на методи за учене през целия живот;
• Да засилят участието и развитието на социални умения сред учениците.
Всяко училище може да се регистрира за събитието ТУК
Допълнителна информацията за начина на регистрация в кампанията и условията за участие на училищата ще бъде публикувана на сайта на сдружение BG Бъди активен www.bgbeactive.org
За допълнителни въпроси: Николета Янева(Координатор на ЕДСУ) 0898/296 705; Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

© 2018 PlovdivskiNovini.bg Всички права запазени

Main Menu