Звездно ЛЕБЕДОВО ЕЗЕРО на Античен театър/снимки/

14 Сеп 2018 07:13
ЛЕБЕДОВО ЕЗЕРО на Античен театър ЛЕБЕДОВО ЕЗЕРО на Античен театър

Любителите на операта препълниха вчера Античния театър за постановката ЛЕБЕДОВО ЕЗЕРО. Пловдивската публика се наслади на майсторството на звездните солисти на БОЛШОЙ ТЕАТЪР - Народната артистка на Русия МАРИЯ АЛЛАШ и Заслужилият артист на Русия АЛЕКСАНДЪР ВОЛЧКОВ, международната балетна трупа на Опера Пловдив и гостуващите балетисти от Македонската опера.

 

Сюжетът е по мотиви от старинна немска легенда за прекрасна девойка, превърната в бял лебед. В четирите действия на балета се редуват реални и фантастични картини.

Празнувайки своето пълнолетие в парка на двореца, принц Зигфрид се весели с приятели. Прелитащо над парка ято лебеди го привлича след себе си. Той отива в гората и там, на брега на езерото, сред лебедите принцът вижда танцуващата на лунна светлина Одета. Одета е омагьосана от злия магьосник Ротбарт и е с човешки облик през нощта, но се превръща в лебед през деня. Денем тя е царицата-лебед и има корона на главата. Покорен от нейната красота и потресен от разказа ѝ, Зигфрид се кълне на Одета във вечна любов.

На бала в замъка, по волята на Кралицата – майката на Зигфрид – той трябва да си избере жена. Но принцът е равнодушен към всички присъстващи, докато не се появява Одилия – дъщерята на Ротбарт, която магьосникът е преобразил да изглежда точно като Одета. Зигфрид я помисля за Одета и изборът му пада върху нея. Разбирайки скоро каква грешка е направил, Зигфрид отива при езерото и моли Одета за прошка, но не я получава. Издърпвайки короната от главата на Одета, Зигфрид предизвиква Ротбарт.

Има няколко версии на финала. В приказката, бурните вълни на разбушувалото се езеро поглъщат Одета и Зигфрид. В друг вариант на сюжета Ротбарт предизвиква вълните. В руската версия, Зигфрид влиза в бой с Ротбарт и го побеждава. Проклятието е премахнато, лебедите се превръщат в прекрасни девойки, а Зигфрид и Одета са щастливи. Според друга версия, Одета изчезва в езерото и Зигфрид я последва. Те се събират в смъртта, а злият Ротбарт е унищожен. Девойките-лебеди са вече с човешки облик.

 

ЛЕБЕДОВО ЕЗЕРО - Чайковски
Диригент: Бисера Чадловска
Художник: Никола Налбантов

Одета/Одилия - МАРИЯ АЛЛАШ - прима на Болшой театър, Народна артистка на Русия

Принц Зигфрид - АЛЕКСАНДЪР ВОЛЧКОВ - солист на Болшой театър, Заслужил артист на Русия

Ротбарт-РУМЕН БОНЕВ - солист на Софийската опера и балет

Балет на Опера Пловдив с репетитор Йордан Кръстев
Балет на Македонската опера и балет с ръководител Олга Панго
Оркестър на Опера Пловдив с концертмайстор Виеслав Новак

 

© 2018 PlovdivskiNovini.bg Всички права запазени

Main Menu