Интернет сензацията „Живот в скалите“ с национално турне в 12 града

05 Окт 2018 17:21

Време е да сложим край на чакането–на 8 октомври от 19:30 ч. в зала 42, НДК е официалното представяне на превърналия се в сензация още преди публикуването си роман на Мария Лалева „Живот в скалите“. Специално участие ще вземат Силвия Лулчева и Любен Чаталов.

 

На 9 октомври от 18,30 ч. пловдивчани могат да си вземат автограф от Мария Лалева в галерия „Тракарт“. Книгата ще представят Ивана Папазова и Стоян Сърданов.

Романът „Живот в скалите“ има свой път още преди да е публикуван, дори още преди да е завършен цялостно. Хиляди последователи на Мария Лалева в продължение на няколко години очакваха с трепет в социалните мрежи да се появи поредният цитат, в който да разпознаят себе си. Постепенно тези кратки фрази се превръщаха в афоризми и постигаха хиляди споделяния и вярна публика. Не, това не е маркетингов трик, планиран във времето, а бавно, напластяващо и искрено писане „без нито една нечестна пауза“.

След обявяване на датата за излизане от печат нетърпението на читателите се превръща в истинска лавина от предварителни запитвания и поръчки. От понеделник, 8 октомври „Живот в скалите“ ще бъде и в книжарниците.

 

 

 

„Живот в скалите“ е книга за море и любов. Мария Лалева е категорична: „Любовта винаги е правилният отговор. На всеки въпрос под това небе. Единственият правилен. Още по-голямата тайна на любовта е, че самата тя е едновременно и въпрос, и отговор. Защото е отделна енергия, отделен елемент от нас. Със собствен разум и воля. Не тя живее в нас, а ние в нея.“

 

Един от първите читатели на романа е журналиста Георги Тошев. Той споделя, че това е : „Роман за въпросите и отговорите по житейския ни път. За въпросите, които е добре да зададем първо на себе си. И за отговорите, които си дължим, за да продължим. Различна, многопластова и емоционална книга. Откровена и вълнуваща. Роман за прошката и волята за промяна. Усещане за красива книга. Убедителен дебют на популярната поетеса и киносценарист Мария Лалева в прозата. Смела заявка за сериозна литературна интерпретация на човешките взаимоотношения и избори. “


Мария Лалева е любимо име за ценителите на поезията. Свързваме го със стихосбирките „Не съм ви ближна“ и „Личен архив“. По повод рождения ден на авторката през месец юли, издателство Книгомания преиздаде двете й стихосбирки. Тъй като Мария Лалева вярва, че стиховете спасяват, тя реши да дари целия си авторски хонорар от продажбите на „Личен архив“ за лечението на Надежда Огойска, дъщеря на Маргарита Петкова - редактор на двете стихосбирки на поетесата. От преиздаването до момента са продадени над 1200 бройки от всяка. Освен популярна поетеса, Мария Лалева е и изпълнителен продуцент и сценарист на пълнометражния български филм „Дамасцена“ (2017). За филма тя споделя, че основната й цел той да бъде честен и да задава въпроси е била изпълнена. Този проект от една страна, забавя писането на книгата, но от друга, допринася с развитието на нови идеи, герои и линии в сюжета. Самото благоговение към словото Лалева обобщава съвсем кратко и искрено: „Не може да се пише ей така, между другото. „Живот в скалите“ е като любовта – или даваш всичко от себе си, или не пристъпваш“. Очакванията й също са много човешки, честни и далеч от мечти за главоломен успех. Желанието й е единствено читателят да разпознае себе си в текстовете, да затвори книгата с въпроси и изненадващи отговори за самия него..

 

Официалната премиера в София ще бъде последвана от национално турне на авторката. Ето и програмата:

 

 

· 08.10. – 19,30 ч. – СОФИЯ –Зала 42, НДК

 

· 09.10.– 18,30 ч. –ПЛОВДИВ –Културен център Тракарт / Cultural center Trakart/

 

· 10.10.– 17,30 ч. –ХАСКОВО –Регионална библиотека „Христо Смирненски“

 

· 11.10.– 17,30 ч. –КЪРДЖАЛИ –Регионална библиотека „Никола Йонков Вапцаров“

 

· 12.10.– 18,00 ч. –СТАРА ЗАГОРА –Регионална библиотека „Захарий Княжески“

 

· 16.10.– 18,00 ч. –КАЗАНЛЪК –Къща-музей на Чудомир

 

· 17.10.– 18,00 ч. - БУРГАС – Grand Hotel & SPA Primoretz

 

· 18.10.– 18,30 ч. –ВАРНА–Фестивален и Конгресен център

Червено
© 2018 PlovdivskiNovini.bg Всички права запазени

Main Menu