Печат на тази страница

Скандал около българското участие в 58-ото издание на Венецианското биенале

03 Фев 2019 18:56

 

С какви мотиви и съображения Министерството на културата включи разкрития сътрудник на Държавна сигурност Чавдар Попов в състава на журито, което трябваше да реши кой наш творец и куратор ще представят страната ни на най-престижното европейско събитие в сферата на визуалните изкуства, питат от сдружение „Зограф”.

След дългогодишно отсъствие страната ни отново ще участва на Венецианското биенале с проекта „Как живеем“ на Рада Букова и Лазар Лютаков, но изборът на журито много трудно може да се приеме като легитимен и коректен, а причината е, че в състава му най-изненадващо със заповед на министър Боил Банов бе включен и изкуствоведът Чавдар Попов – секретен сътрудник - агент с псевдоним „Максим” на бившата Държавна сигурност (ДС). Известно е, че със свое решение № 2-68 от 18.09.2012 г. Комисията по досиетата установи и обяви принадлежността на Чавдар Попов към структурите на ДС, за която той е бил вербуван още през 1976 година, както и че е осъществявал сътрудничеството си с органите в качеството на секретен сътрудник – агент, припомнят от сдружение „Зограф”.

В публикация на сайта на Министерство на културата от 21.11.2018 г. се заявява, че „с участието на България в 58-то издание на Международната изложба за изкуство - Венецианско биенале, което ще се проведе от 11 май до 24 ноември 2019 г., се цели популяризиране на постиженията на съвременното българско изкуство, стимулиране на двустранното сътрудничество в областта на визуалните изкуства и мобилността на творците, утвърждаване имиджа на България и използването на капацитета на страната за постигане на значими външнополитически цели и приоритети в областта на културата и визуалните изкуства”. Абсурдно е обаче да се надяваме, че имиджът и репутацията на България като модерна и демократична европейска държава ще се издигнат значително с включването в журитата на престижни арт конкурси на агенти и сътрудници от структурите на някогашната Държавна сигурност – репресивния апарат на тоталитарния режим у нас в периода 1944-1989 г., категорични са от сдружение „Зограф“. По тази причина настояваме въпросното жури от експерти още в близките дни да прегласува решението си за определяне на победителя в конкурса за българското участие в 58-ото издание на Венецианското биенале, но едва след като от него бъде отстранен агентът и секретен сътрудник на ДС с псевдоним „Максим”, допълват от гражданското сдружение.

Същевременно настояваме културното министерство да оповести публично резултатите от извършваната проверка за конфликт на интереси на и.д. директора на Националната галерия Ярослава Бубнова, която е избрана и за комисар на българското участие на Венецианското биенале, отбелязват от сдружение „Зограф“. Както е известно, Бубнова от половин година ръководи Националния музеен комплекс /Националната галерия/, но успоредно с това тя има ангажименти и към частния Институт за съвременно изкуство (ИСИ), на който е основател.

Main Menu