Христо Мутафчиев, Ева Тепавичарова и куп звезди на Сатирата играят „Как се обира банка“ в Пловдив

18 Фев 2019 13:18

Сатиричен театър „Алеко Константинов“ гостува на 5 март в Пловдив с комедията „Как се обира банка“ от Сами Файяд. В постановката участват Христо Мутафчиев, Ева Тепавичарова, Веселин Цанев, Михаил Сървански, Екатерина Георгиева, Маргарита Хлебарова, Явор Борисов, Красимир Куцупаров. Режисьор е Николай Ламбрев-Михайловски, превод Илиана Друмева, музика - Добрин Векилов-Дони.
Сюжетът е повече от комичен. Благосъстоянието отдавна е напуснало семейството на Агостино Капече. Фантасмагоричните му изобретения като „кларинет за асматици” и опити с тиранти да модернизира затварянето на врати не могат да напълнят тенджерата за вечеря. Но пък безумната идея да повлече цялата фамилия – от дъщерята в напреднала бременност до сприхавия тъст, е на път да се увенчае с успех…
„Как се обира банка“ е заглавие – уловка. Италианският драматург Сами Файяд ни занимава с една наистина закачлива сюжетна история за обир на банка във времето на 60-те -70-те години на 20 век, когато нямаше още мобилни телефони, алармени цифрови апаратури, охранителни камери и пр. Обир на банка в Неапол от едно италианско бедно семейство. Всъщност това е комедия, която би трябвало да се казва: „Още един опит да се анализират причините за социалната несправедливост в един свят на корупция, свръхпотребление, липса на морал и свинско отношение към човещината, свят, в който парите са божеството на силата и благополучието в живота.“ И под заглавие: „Тежката съдба на породата човеци с диагноза Дон Кихот“. Но кой ще си купи билет за пиеса с такова заглавие?
Агостино, главата на семейство, артистът-изобретател на театрални фокуси е загубил себе си някъде назад във времето, когато заради любовта се е отказал от таланта си на актьор и е станал майстор на сценични фишеци. Един мозък, който непрекъснато ври в огъня на съмнението – има ли смисъл от всичко, когато липсва мъничко уважение и благодарност и то най-вече от най-близките. Един човек вярва само в театралните фокуси, защото вестниците го лъжат, животът го е изритал в ъгъла, а децата и жена му не го почитат. И ето: решил е нещо. Измислил е нещо. И иска то да се случи в реалността заради едната мъничка добрина. Доброто ще спаси света. Абсурд, нали? Почти колкото красотата може да го спаси. Да повярваме ли на Агостино, че е намерил спасение за… За кое?… От кого? От какво?“, споделя режисьорът Николай Ламбрев-Михайловски.

„Как се обира банка“ ще се играе на 5 март, от 19 часа в Дома на културата „Борис Христов“.
Билети - на касата на "Маск Арт" в ДК “Борис Христов“, тел.: 0894/ 61-11-88

 

Main Menu