„Орфей и Евридика“ открива Opera Open

25 Фев 2019 13:35

Стартът на фестивала Opera Open на Държавна опера Пловдив ще бъде на 15 юни. Откриването ще е със съвместната продукция с Театро Реджо ди Парма на бароковата опера „Орфей и Евридика“ от Глук и режисьор Стефано Пода – едно от най-големите имена на европейската музикална сцена. 

Реализирането на международни проекти на нивото на големите европейски театри привлича около 35% от публиката от чужбина.

35-годишният оперен фестивал в днешния си вид представлява многожанрова платформа, в която са представени опера, оперета, мюзикъл, класически балет и съвременен танц. Фестивалът по традиция се провежда в Античния театър, една трета от местата вече са резервирани от чужбина, където програмата се предлага от 8 туроператорски фирми. Така и препоръката и към любителите на музиката у нас- ако искате да гледате някой от спектаклите във фестивалната програма, погрижете се поне месец по- рано за билети.

Сред акцентите са премиерата на „Риголето“ от Верди – съвместна продуккция със Софийската опера и балет с режисьор акд. Пламен Карталов, както и представянето на холандския състав „Камерата Страдивариус Оркестра“ с безценни инструменти от Средновековна Италия.

Пловдивчани ще чуят за първи път нашумялата цветнокожа джаз певица Лиз Райт.

 

На 25 юни сцената на Античния театър ще посрещне Камерата Страдивариус Оркестра от Холандия с инструментите им от средновековна Италия и нова концертна програма. Пак Верди, но този път “Риголето” ще звучи на 13 юли. Спектакълът е постановка на акад. Пламен Карталов, директор на Софийската опера и балет и основен създател на фестивалите на открито “Опера в парка”.

Разнообразието в жанровете проличава на 16 юли с концерт на нашумялата джаз певица Лиз Райт от САЩ. През 2005 и 2006-та година нейните албуми оглавяват класацията на сп. “Билборд” за съвременен джаз. Лиз Райт създава своя стил от смес на джаз и поп, вмъква и госпел.

На сцената на Античния театър ще излязат и солисти от Болшой театър в новата постановка на „Лебедово езеро“ от Чайковски на прочутия руски хореограф и солист Константин Уралски – художествен ръководител на Балета на Айова и главен балетмайстор на Астраханската опера и балет в Русия.

Мащабното закриване на фестивала Opera Open е на 30 август с операта „Аида“ от Верди, уточни директорът Нина Найденова.

Тя подчерта, че през 2019 г. фестивалната програма ще бъде разширена и месец август, а като ново сценично пространство ще бъде дворът на бившия Фрески колеж на ул. „Цанко Дюстабанов“.

Main Menu