Акция на читалищата за 1 март

28 Фев 2019 13:35

Първи март е празникът на Баба Марта. По традиция на този ден всеки българин подарява на близките и приятелите си специален амулет - мартеница, чиято цел е да носи здраве и сила. Празникът се свързва и с началото на пролетта и новата стопанска година.

Празникът най-вероятно е древен езически обичай, запазен единствено от българите. На 1 март дърветата и животните също трябва да бъдат закичвани с мартеници, които се правят от бял и червен конец. Мартениците се свалят при вида на първите пристигнали щъркели и лястовици или на цъфнало плодно дръвче.

По повод традиционния, български обичай, утре 1 март, в 12 часа пред сградата на община Пловдив, представители от 25-те читалища от град Пловдив ще закичат с мартеници случайно преминаващи пловдивчани и гости на града с пожелание за здраве, късмет и благоденствие.

Баба Марта и нейните помощнички ще раздадат мартеници, които са специално изработени в ателиетата на читалищата от деца, ученици, родители и приятели.

Мартеницата е наследена от предците ни и е първият знак за настъпващата пролет. Ето защо, всеки българин трябва да носи мартеница на първи март, символизираща вярата, че от сега нататък всичко ще е по-добро, споделят читалищните деятели.

Main Menu