Майстор от Турция показа магията на стъклото под тепетата /снимки +видео/

05 Мар 2019 19:35

Майсторът на стъкло Харун Вейсел Гюмюш показа магията на изкуството си с демонстрацията „Танцът на стъклото върху пламъка“ тази вечер в Тракарт.

Стъклото се загрява с газ и с движение и продухване се оформят фигурки от стъкло. Харун Вейсел от 40 обикаля цяла Турция и света и показва магията на своето изкуство. Турският майстор се запленява по стъкларството още от трети клас, когато друг майстор от Истанбул му показва тайната на обработването на стъклото. От този ден Вейсел започва работата в истанбулската работилница на Джафер Таркан и помага с изкараните пари на семействотото си. "С моята работа допринасях за бюджета на семейството си, защото в тези години имахме сериозни проблеми. За това днес казвам на учениците: Знайте стойността на училището.", споделя майсторът.

Учениците и зрителите участваха в процеса на изработка на фигурите. Харун Вейсел вярва, че приложимостта на на изкуството може да заинтригува децата и младежи и ги накара да се занимават с този занаят. Според него една така демонстрация създава приятна и интересна атмосфера за децата и младежите. Майсторът на стъклото сподели още, че е радостен, когато вижда как обработката на стъклото отразява щастието по лицата на младежите, които не са виждали това изкуство. 

 

Main Menu