Ако искате да вкусите руски „блини“ и да прескочите огъня за здраве, елате на Сирни Заговезни в „Капана“!

08 Мар 2019 08:28

Знаете ли какво е „мармароз“? А „хамкане“? А откъде идва поговорката „От първия път не винаги се получава“!?

Ще научите любопитните отговори, ако станете част от празника, на който българската, руската и арменската общност ни канят заедно на Сирни Заговезни (10 март). Арменците наричат деня Пун Парегентан, а руснаците Масленица.

В ранния следобед тази неделя кукери с атрактивни маски ще минат по Главната в Пловдив, за да прогонят злите сили. Този обичай по нашите земи води началото си от траките, които заедно с празниците, посветени на бога на виното Динонисий, отбелязвали и отминаването на зимата и посрещането на земеделската нова година, с надежда тя да е по-богата и плодородна.

Масленица е един от най-веселите старинни руски народни празници, който символизира сбогуването със зимата и тържественото посрещане на пролетта. Смята се, че той води началото си от славянските племена, които прославяли своя бог на плодородието Велес. В древността руснаците го наричали и „Комоедица“ от „ком“ - името на мечките, които първи „подушвали“ пристигането на пролетта. Неизменна част от руската „Масленица“ са вкусните „блини“ – символ на Слънцето. В наши дни се счита за голям късмет, ако туристите попаднат случайно на честването на този руски празник, а една от най-големите атракции за всички е ритуалът с паленето на сламена кукла. Огънят се прескача за сила и здраве, както повелява и българският обичай.

Пун Парегентан се свързва и със 7 морални човешки ценности. Арменската символиката на празника ни води в Райската градина и разказва за безгрижния живот на Адам и Ева. Арменският народ отбелязва този ден с пищни празненства и изобилни трапези. Всички си ходят на гости, организират се улични карнавали. Специално за деня се приготвят ориз със сушени плодове и много масло, традиционни таханови хлебчета и гевречета със сусам и мед.

Съвместното честване на празника от трите общности в Пловдив се организира от НЧ „Захари Стоянов-1984“ и Фондация „Заедно“. Събитието е част от проекта „Да посрещнем пролетта заедно“, който се реализира с подкрепата на Община Пловдив и е включен в културния календар на града през 2019 г. Проектът е и послание към различните поколения за съхраняване на народните традиции и опазване на мултикултурния облик на Пловдив. Празникът ще започне от 15 часа в неделя (10 март) на откритата сцена „Ядрото“ в „Капана“, със специалното участие на кукерите от фолклорен ансамбъл “Слав Бойкин” към Народно читалище “Кирил и Методий” в гр. Раковски. Ансамбълът е един от малкото в България, който пази вековната традиция на кукерските игри.

Камилски дол

Main Menu