Печат на тази страница

Представят разкази “ТЕХНИЧЕСКА ПРОВЕРКА“ в клуб Vintage House

13 Мар 2019 07:41

 

В четвъртък - 14 март, от 19:00 часа – дебютиращият автор Ангел Иванов ще представи сборника си с разкази “ТЕХНИЧЕСКА ПРОВЕРКА“ в клуб “Vintage House” (ул. “Уилям Гладстон“ 15) в Пловдив. Книгата излезе в края на 2018 г. с логото на Издателство “Скалино“ и вече имаше няколко срещи с читателите не само в столицата, но и в други български градове, сред които Стара Загора, Габрово, Ловеч, Велико Търново и др.

Сега вече е ред и на пловдивската четяща общественост да се запознае с тези близо 50 истории. В представянето ще участва и актьорът Илия Виделинов. Двамата с автора ще прочетат няколко разказа от сборника, а присъстващата публика ще може да се включи с коментари и въпроси.
Самият Ангел Иванов споделя, че в книгата са събрани истории за пътя към Пътя, или за крачещия между физическото и духовното човек. А един от най-четените, популярни и обичани съвременни български писатели и майстор на късия разказ - Деян Енев - казва за сборника:

В тези близо 50 разказа Ангел Иванов показва изумителна способност да гледа и да вижда, да слуша и да чува, да говори с точните думи или да мълчи. Той не се прави на голям писател, който ще слиса изведнъж всички; той е пуснал житейската река да тече през младата му душа и просто ни показва находките си. Затова и неговите разкази не робуват на клишета, те черпят сокове и от пътеписа, и от репортажа, и от импресията, и от миниатюрата. Но невероятният усет към детайла, умението му да описва хората, перипетиите им и изтичащото време в един ненадеен миг зазвучават в тях с органова мелодия и без значение кое е онова нещо, което е превърнало вътре земята в небе – дали детството, дали жената, или Бог, ни се дава да видим кое остава в потока на изтичащото време и кое безвъзвратно изчезва. Това е може би най-силният разказвачески дебют, който съм чел през последните години.”

 

* * *

Ето и първия в съдържанието свръхкъс разказ, дал името на цялата книга:

 

ТЕХНИЧЕСКА ПРОВЕРКА

 

Трескаво влезе в кабината и затвори нервно, но тихо металната врата зад гърба си. Остави откраднатия ключ на масата, до пулта. Обърна прашния стол и седна в него. Беше прекарал тук 12 години, преди да го съкратят. Стаята му беше позната като гърдите на любима жена. Издърпа стойката на окачения прибран микрофон към себе си. По навик разпъна пръстите на дясната ръка между него и устата, за да спази препоръчителното разстояние. После натисна плъзгача, придвижи го нагоре, червената лампичка светна, микрофонът беше отворен и той заговори. Гласът му стигна до всички квартали и уши на града:
Внимание!
Внимание!
Внимание!
Това не е техническа проверка!
Това не е техническа проверка!
Това не е техническа проверка!
Това е сигнал за истинско бедствие!
Това е сигнал за истинско бедствие!
Това е сигнал за истинско бедствие!
Чуйте, хора …
Преглътна. Устата му беше пресъхнала. Очите му бяха налудни. Гласът режеше въздуха и се забиваше до отломки в панелките и сърцата …
Щом любов нямам, нищо не съм!
Щом любов нямам, нищо не съм!
ЩОМ ЛЮБОВ НЯМАМ, НИЩО НЕ СЪМ!
Микрофонът запращя. Прелетя голяма птица или самолет и покри улицата със сянката си.

 

Ангел Иванов е роден в Габрово през 1988 г. Възпитаник е на Национална Априловска гимназия – първото новобългарско светско училище от 1835 г., чието Източно крило е построено от неговия пра-пра-праотец уста Продан Колев. Завършва “Журналистика“ в СУ “Св. Климент Охридски“, където е един от създателите на студентското радио “Реакция“. Няколко години е телевизионен сценарист в различни предавания, сред които “Ку-Ку Презареждане“, “Господари на Ефира“ и др. Негови публицистични и художествени текстове са публикувани в немалко печатни и онлайн медии, сред които списание “Джамборе“, сп. “Мениджър“, Webcafe, Actualno, КлинКлин, портал Православие.бг, Кинематограф.бг и др. Работил е още като наемник-надничар в завод за метали, рецепционист в хижа, гардеробиер в НДК, пазач в склад за топло и хидроизолации в ЖК “Люлин” 3 и копирайтър на свободна практика. Опитва се да бъде православен християнин, но невинаги му се получава. Споделя, че би искал да се завърне там, където никога не е бил, но обикновено се чувства като състезател по спортно ориентиране, който се е загубил в хотела след закуска, преди старта на надпреварата. Сборникът с разкази “ТЕХНИЧЕСКА ПРОВЕРКА“ е неговата дебютна книга, която съдържа текстове, писани през последните 12 години.

 

СЪБИТИЕТО ВЪВ ФЕЙСБУК: https://www.facebook.com/events/618970935205778/

Main Menu