С пътуваща изложба и месене приключва проектът "Хляб за надежда"

13 Мар 2019 07:50

През последните 6 месеца 16 събития обединиха над 350 човека от всички възрасти около магията на хляба. Всичко това стана възможно, благодарение на проекта "Хляб за надежда" на Народно читалище "Димитър Благоев - 2008 г. - град Пловдив", финансиран по отворена покана "Читалища – общностно участие и иновации“ на Фондация “Пловдив 2019".

Началото на "Хляб за надежда" бе поставено през месец август с откриващ семинар с демонстрация на месене с жив квас, последван от две обучения на доброволците по проекта. Общностните месения на хляб бяха проведени в периода октомври - март в различни части на града и с различни теми.

На 2 октомври 2018 г. в НЧ "Тракия - Пловдив - 2008" млади и възрастни обмениха опит и традиции относно начините на приготвяне на хляб. На 23 октомври 2018 г. в библиотеката на читалище "Съвременник-1986" младежи се учиха как да месят хляб с жив квас. На 15 ноември 2018 г. в камерната зала на НЧ "Съвременник-1986" се проведе уникално месене под звуците на народна музика. На 5 декември 2018 г. свои питки замесиха децата от ЦДО 3 клас в СУ "Свети Патриарх Евтимий" с ръководител Атанаска Ганева. На 14-ти същия месец 50 ученици от малцинствата демонстрираха своите умения по месене в ОУ "Пенчо Славейков" в кв. Столипиново, а последното за 2018 г. събитие бе работната среща на екипа с месене за сплотяването му дни преди Коледа.

Още 7 събития се състояха през 2019 г. Освен месения на хляб с жив квас в читалище "П.К.Яворов - 1926", в две групи ЦДО 3 клас в СУ "Свети Патриарх Евтимий" и в НЧ "Назъм Хикмет - 1922", в библиотеката на НЧ "Съвременник-1986" бяха изготвени печати за хляб, типични за времената, когато насъщният е бил печен в обществени фурни и всяко семейство е белязало своя с печат.

Тази седмица проектът навлезе в своя финален етап с пътуваща изложба със снимки от отделните събития и заключителен семинар.

Изключително сме доволни от постигнатите резултати и интереса, който "Хляб за надежда" предизвика, обясни координаторът на проекта Вера Аврионова. Тя изказа благодарност на институциите, включили се като партньори, на доброволците, станали част от всяко едно от събитията, и на Фондация "Пловдив 2019" за възможността толкова много деца, младежи и възрастни от различни етноси и социални групи да се докоснат до магията на "Хляб за надежда".

Main Menu