Съботно писателско матине с Виолета Христова

26 Мар 2019 11:35

 

 

 

След старта на пролетния литературен салон на Дружество на писателите – Пловдив с премиерата на новото допълнено издание на знаменитата стихосбирка на Йован Христич „Александрийската школа“ в превод и съставителство на проф. Светлозар Игов, продължаваме с традиционните Съботни писателски матинета.
На 30 март, събота, от 12 часа, гост в Дома на писателите (ул. Княз Александър Батенберг №27) е поетесата Виолета Христова.

 

Вселените на Виолета Христова не са враждебни.

Те са част от умния калейдоскоп, който се пренарежда така, че да видиш картината на собствената си емоционалност.

Вселените на Виолета Христова са безпристрастни, но щадящи. Тази книга не престава да търси етичните измерения на съществуването. Не готовите екзистенциалистки фрази, а търсенето, пътят са плътта на "... каза тя. И слезе от небето, казва писателката Ина Иванова за стихосбирката „…каза тя. И слезе от небето“.

Виолета Христова е родена в Чирпан, била е учител в Стара Загора, а от години живее в София. Автор на девет поетически книги. Последната – „Господарят на гледката“, излезе през 2017 година.
Председател е на Литературен кръг СМИСЪЛ, който е творческа платформа за издаване и популяризиране на българска художествена литература, обединяваща популярни автори на поезия и проза.

Виолета Христова е завършила Българска филология в ПУ Паисий Хилендарски. Носител на Националната литературна награда Георги Братанов, на наградата Мара Белчева, има първа награда в конкурса В полите на Витоша, награда в конкурса Златен ланец, Биньо Иванов и др.

Виолета е майка на две талантливи дъщери - Ина Христова е художник, който твори и живее в Барселона, Испания; Ани Антонова или Ани Анатовка, (както я знаят приятелите й) е фотограф и дизайнер и от девет години живее във Виена, Австрия. През август 2016-та трите - Ина /графика/, Ани /фотография/ и Виолета /поезия/ гостуваха на Градска художествена галерия – Пловдив с експозицията „Мое обратно".

Книги от Виолета Христова:

Пеш до земетръса, 1995
Звездна карта, 1997
Да бъде нощ, 2001
Другата стая, 2005
Сняг от друга зима, 2008
Тревата ли?, 2010
…каза тя. И слезе от небето, 2012
Една ампула мрак, 2015
Господарят на гледката. Умозрения и фрагменти, 2018.

Main Menu