Рисунки на най-големите български художници показват в рамките на Италианския фестивал на красотата

27 Мар 2019 11:38

           Изложба с рисунки на най-известните български художници ще бъде представена за пръв път по време на 28-я Италиански фестивал на красотата, който се открива на 29 март в Международен панаир Пловдив. Повечето от творбите не са показвани до момента и са част от личната колекция на г-н Давиде Кристиано, един от организаторите на фестивала. Събитието, което ще е част от съпътстваща програма на международното изложение за фризьорство, козметика и грим, ще бъде открито от голямата българска актриса  Цветана Манева.

             Изложбата е в подкрепа на Пловдив като Европейска столица на културата, а сред авторите, които г-н Кристиано е избрал да представи са Ангел Василев, Борис Димовски, Димитър Казаков - Нерон, Димитър Киров- ДиКиро, Златю Бояджиев, Илия Бешков, Кольо Видковски и Цанко Лавренов. „Тази колекция показва всички художници през призмата на рисунката, а рисунката е един от най-демократичните и изразителни видове изкуство. За мен е чест, че можем да представим техни творби пред участниците на фестивала и гостите на Пловдив“, коментира Давиде Кристано, който е представител на италианската общност във Фондация „Заедно“ гр. Пловдив. По думите му  всички те определят облика на българската живопис и пресъздават различни образи на родното.

            Изложбата ще представи творби и на заменития артист и художник Анди Уорхол, водещ в течението POP ART през 20-ти век, които изобразяват общата представа за американската култура. Част от POP ART експозицията бе изложена за пръв път в арт пространството на Дома на етносите през 2016 г. Тогава бяха показани и три от известните литографии на Уорхол с Мерилин Монро.

             Очаква се Италианският фестивал на красотата тази година да събере отново най-добрите специалисти от бранша. Той ще продъжи в рамките на три дни в палата № 2 на пловдивския панаир.

 

Main Menu