Откриха на обновената експозиция „Икони“, подаряват свободен вход за нея на 6 и 7 април

02 Апр 2019 14:03

Иконната зала на Градска художествена галерия - Пловдив посрещна многобройни гости за откриването си след нейното цялостно обновяване през последните три месеца. Ценното иконописно богатство на галерийните фондове, допълнено от великолепните образци, предоставени от Пловдивската митрополия, се показват в целия си блясък и културна значимост след извършения нов подбор и план за експониране, които са дело на проф. Иванка Гергова, доктор на изкуствознанието от Института за изследване на изкуството към БАН. Както тя, така и екипът на галерията получиха поздравления за
извършената огромна работа по реновирането на сградата и професионалното оформление на експозицията от заместник-кмета по култура и туризъм инж. Александър Държиков. Директорът на институцията Красимир Линков и проф. Гергова очертаха принципите, залегнали в новата концепция за представянето на иконите и актуализираната информация за тях, базирана на най-нови научни изследвания.
От името на Пловдивския митрополит Николай приветствие поднесоха отец Емил Паралингов и отец Петър Хубенов. „Нека духът на благодатта и мира, който хората са търсили, когато са заставали пред тези икони, отново да се възражда в нас. И смирението, и любовта да ни обогатяват заедно с това изкуство, което ние сме получили като наследство“ – пожела отец Хубенов.

 

Център на експозицията са най-старите икони в сбирката, които са и с най-високи художествени качества: осем празнични икони от Несебър; иконата Св. Георги на трон от Пловдив (подписана от монах Пахомий, XVI в.), комплектът царски икони от пловдивската църква „Св. св. Константин и Елена“ (XVI в.). Редом с тях от двете страни са изложени икони от XVII в. – царски двери от Горни Воден, икони от Ракитово; както и икони от края на този век и от началото на XVIII век от параклиса „Св. Тодор“ в Горни Воден.
Освен иконната подредба изцяло е обновен и интериорът на залата. Променени

са цветът на стените, системата на окачване на експонатите. В предверието е разположен богато илюстриран информационен раздел, съдържащ четири основни теми: „Християнският Пловдив“, „Църковно изкуство в Пловдив и Пловдивско“, „Икона“ и „Иконостас“. Автор на оформлението е дизайнерът на галерията Милена Китипова, а реновирането на постоянната експозиция е извършено със средства от приходите на институцията. На предишен етап с финансовата подкрепа на Министреството на културата бяха монтирани ново подходящо осветление и камери за наблюдение.
Откриването на експозицията ще бъде отбелязано и с безплатен вход за нея за 6 и 7 април.

 

 

 

 

 

Main Menu