Tech Noir в Groove - класически заглавия в киното и съвременна електронна музика

03 Апр 2019 08:14
 
 
 
Tech-Noir е нов проект включващ в себе си класически заглавия в киното и съвременна електронна музика, представен веднъж месечно, под формата на 6 часова феерия от светлини и електронни звуци. Всеки месец тематичните събития ще представят по един филм, който е заснет през последните три десетилетия. В действителност Tech-Noir или Film Noir (от фр. черен филм) представлява и хибриден жанр в киното, който започва да се разпространява в началото на 80те години, и е разпонаваем от онези филми с луди учени, страшни същества и обстановка, която те кара да се чувстваш малък в големия индустриален град. Създаването на по-точна дефиниция е тема на противоречия, която продължава дори до сега. Според някои кинокритици това е труден за описание феномен, но каквото и определение да се даде, това е жанр, който разчита на различни похвати от кинематографията, като тенденцията към използването на малко светлина и сенки, нестандартни композиции и различни визуални техники. Tech-Noir вечерите ще допринесат с меланхолична нотка от предварително подбрана ектранизация, тъй както и саундтрака към музиката вдъхновена от филма, в комбинация с друга клубна музика която не фигурира в крайния кинопродукт, обещават организаторите. На 22.02 пред Пловдивската публика в Groove Music & Art ще бъде представено второто издание на Tech Noir, посветено на един римейк от 2014 година, а именно - Robocop. Въпросното нео пънк кино заглавие, чието действие се развива в недалечното бъдеще, проследява погрома на голяма международна компания paзpaбoтвaща инoвaции в изĸycтвeния интeлeĸт и poбoтиĸaтa. Зад проекта - Tech-Noir стои Alexx K, лице което намира своето място в местната клубна сцена, не толкова като Dj, а повече като меломан. Alexx K е изключително отдаден и привързан към по-различната клубна музика, способна да пренесе слушателя в друга реалност. 
 
 
 
1. Представи се. Alexx K (3 Million Ways).
 
 Роден съм и живея в Пловдив.
 
 2. Как започна музикалното ти приключение?
 
 Всичко започна преди повече от 15 години, след като получих подарък от баща ми - CD с музиката от филма Матрицата. Тогава не бях наясно колко дълбока може да е заешката дупка (Лека препратка към филма :)) 
 
3. Музикални предпочитания на сцена ?
 
 Винаги импровизирам когато съм на сцена. Музикалните ми предпочитания варират от съвременна клубна музика, като понякога наблягам на мелодично Техно и Progressive House. 
 
4. Последният проект върху който работи? 
 
От няколко години насам работя върху няколко мой идеи, които реших да сечетая в един общ проект - уеб сайт и виртуална общност за електронна музика и аудио туризъм. 
 
5. Любима парти дестинация? 
 
Exit в Novi Sad. Въпросният фестивал се организира веднъж годишно, като това лято той ще се проведе за 19 пореден път. 
 
6. Как намираш нова музика и артисти? 
 
Разчитам на слух и усет, докато си избера дадено парче, което съм намерил от интернет, социалните мрежи, Youtube или съм чул наживо. Прекарвам дълго време в слушане, докато развия дълбока връзка с музиката, която намирам. 
 
7. Топ 3 на любимите ти парчета. 
 
Sasha - Wavy Gravy (Snake Sedrick Remix) Sasha - Mr. Tiddles (Diyo Remix) Soulwerk - Stuck In My Mind (Jamie Stevens Remix) 
 
8. Кой те вдъхновява? 
 
Henry Saiz MUUI Barry Jamieson 
 
9. Как прекарваш свободното си време, и каква друга музика харесваш?
 
 През свободното си време обичам да гледам кино с любими хора. Обичам да разнообразявам с класически рок парчета.
 
 10. Разкажи ни някоя цветна история от детството ти. 
 
Като хлапе се бях разбил (буквално) в една ограда, и след като станах видях, че се задава някаква група сватбари… отидох до булката и я попитах - Кой зъб ми липсва?
 
 11. Топ 3 на любимите ти филми? 
 
Swordfish, The Matrix, Alien 
 
12. Пловдив 2019, през твоите очи?
 
 Според мен Пловдив заслужава повече от това, което се опитват да направят шепа хора в момента. Дразнят ме недовършените ремонти, които са из целият град. Липсва ми Кино Космос. 
 
13. Как се отнасяш към последните няколко парчета докато си зад пулта? 
 
Отделям последните 10-20 минути от вечерта за да припомня на слушателя отсреща как е звучала електронната музика преди 10/ 20 години.
 
 14. Фокусираш ли се върху даден стил докато си зад пулта?
 
 Старая се да съчетавам Progressive и Techno звучене. 
 
15. Какъв “Dj setup” използваш?
 
 В момента използвам Native Instruments контролер и една малка аудио карта, свързани посредством Traktor. Харесва ми, когато клуба се е погрижил госта да има избор от техника, която да използва през престоя си. 
 
16. Какви бяха първите ти премеждия като DJ?
 
 Първите ми премеждия зад пулта бяха преди около десетина години в един бар, който вече не съществува. Там бях поканен от мой много добър приятел за да изпробвам музиката, която бях записал на двайсетина диска.
 
 17. Разкажи ни за 3 Million Ways. Как те оформи като Dj? 
 
3 Million Ways е първият ми по-сериозен проект, който имах възможността да представя по една радио станция в Чикаго. Това е online радио предаване, което се въртеше всеки месец по TribalMixes radio. Там си изградих музикалните предпочитания, и сегашните ми виждания към електронната музика. 
 
18. Какво е усещането да свириш на фестивал? 
 
Първото ми участие на фестивал се оказа доста напрегнато. Имаше доста хора, а аз бях поканен да открия последния ден от фестивала Shake that Хълм 2018. 
 
19. Какво е Tech Noir, и какво ще представиш в Groove
 
Това е хибриден жанр, комбинация от фантастичен елемент и меланхоличен нюанс в киното (на моменти с извънземен мотив), използван най-вече във класическите sci-fi заглавия от 80-те години. Tech-Noir е изцяло нов проект включващ в себе си класически заглавия в киното и съвременна електронна музика, представен веднъж месечно, под формата на 6 часова феерия от светлини и електронни звуци. Всеки месец тематичните събития ще представят по един филм, заснет през последните три десетилетия. В действителност Tech-Noir или Film Noir (от фр. черен филм) започва да се разпространява в началото на 80те години, и е разпонаваем дори в старите ленти. 
 

Main Menu