Картини от Санкт Петербург получи като подарък Пловдив от побратимения руски град

03 Апр 2019 14:24

 

Десет графични платна на известни руски художници с изгледи от емблематични места в Санкт Петербург получи като подарък Пловдив от побратимения руски град. Дарението бе връчено от диригента на Държавна филхармония в Санкт Петербург Михаил Голиков, представителите на ръководството на музикалната институция Валерий Ткаченко и Николай Лабутин, които пристигнаха в Пловдив за спектакъла Show Opera с участието на най-добрите гласове на Марийнския и Болшой театър. Трупата гостува в Града под тепетата по покана на областния управител Здравко Димитров и е приятелски поздрав от правителството на Санкт Петербург към побратимения град Пловдив по повод на избирането му за „Европейска столица на културата 2019“.
Дарението беше прието от заместник-областния управител Евелина Апостолова и заместник-кмета по култура и туризъм Александър Държиков в присъствието на артистичния директор на Държавна опера – Пловдив Лучано ди Мартино.
Картините са изложени във фоайето на Дома на културата „Борис Христов“. Те ще останат определено време там, за да може пловдивчани и гостите на града да се запознаят с красотите на Санкт Петербург и с творчеството на художниците, заяви заместник-кметът Александър Държиков. Картините ще обогатят фонда с художествени произведения на Дома на културата.
Заместник-областният управител Евелина Апостолова благодари за подаръка от името на областния управител Здравко Димитров.
От името на Държавна опера – Пловдив, артистичният директор Лучано ди Мартино подчерта сътрудничеството между двата града. Той сподели, че има много приятели в Санкт Петербург, където две години е бил диригент в Мариинский театър.
Освен тези картини носим и музикалното живо творчество от Санкт Петербург. Надяваме те да останат във вашите сърца, споделиха гостите от побратимения град.
В 19 часа тази вечер в Дома на културата „Борис Христов“ традиционният Пролетен бал в Операта ще представи за първи път в България "Опера шоу" - един проект, превърнал се във визитна картичка на Санкт Петербург. Спираща дъха музика, популярни оперни арии, безсмъртните неаполитански песни и колоритни руски романси ще звучат в изпълнение на най-добрите гласове на Руската школа - солисти на Марийнския театър, Болшой театър, Виенската държавна опера и др.

Main Menu