Изложба „В търсете на форма” представя дърворезбата по нов, различен и атрактивен начин

03 Апр 2019 19:09

 

Дърворезбата е минало, бит и класика, която може да бъде представена днес по нов, различен и атрактивен начин пред съвременната аудитория. Илиян Иванов споделя своя поглед в изложбата „В търсене на форма”, която ще бъде открита на 04.04.2019 г. от 18:00ч. в Културния център на Радио Пловдив. Младият автор показва артистичните и същевременно приложимите страни на това изкуство чрез триизмерни, иновационни форми на пана и пластики. Идеята за творбите е породена от мотивацията да се открият и разпространят възможностите на дърворезбата за вплитане в съвременния начин на живот, за привличане вниманието на аудитория от различни възрасти и за доближаване на младото поколение към това изкуство.

Защо точно форма? Формата е свобода, тя е навсякъде около нас, в съвременния свят и природата. Провокиран точно от нетипичните, нетрадиционни, заобикалящи го форми и тяхното взаимодействие, авторът е насочил мисълта си към един нов изказ, използвайки скулптурни похвати, иновативни композиции, меки преходи и контрасти.

“В търсене на форма – съвременна българска дърворезба” е авторски проект на Илиян Иванов за програма „Дебюти” на Национален фонд “Култура” и включва две изложби дърворезба. Първата от тях беше открита в гр. София през 2018 г. Втората изложба ще бъде открита в гр. Пловдив на 04.04.2019г. и може да бъде разгледана в Културния център на Радио Пловдив.

Партньори по проекта са: Сдружение „Алтернативен свят Оренда”, Дружество на пловдивските художници, The Art Foundation – гр. София, „Черно и Бяло” – списание за култура и свободна журналистика.

Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура”.

Дата:04.04.2019г.

Час: 18:00 ч.

Място: Културен център на Радио Пловдив (гр.Пловдив, ул. „Дондуков” 2)

Main Menu