Фестивалът „Квартална сцена“ се завръща в Пловдив

04 Апр 2019 14:44

Фестивалът „Квартална сцена“ се завръща в Пловдив с петото си поредно издание, което ще се проведе в два поредни уикенда в парк Бунарджика от 11 до 21 април. По време на събитията ще се проведе специално Мобилно студио – сцена, която ще стане пространство за общуване между малки и големи. Програмата включва ателиета и представления за деца, литературни четения, интерактивни пърформанси, огнено шоу и музика на открито. Визуалният артист и сценограф Венелин Шурелов, носителите на Икар 2018 в категория „Съвременен танц и пърформанс“ Ива Свещарова и Вили Прагер, визуалният артист Петко Дурмана, актьорът и режисьор Ованес Торосян, DJ Ramsey Hercules са само част артистите, които ще гостуват в Пловдив, а входът е свободен.

Фестивалът за изпълнителски изкуства „Квартална сцена” е единственият по рода си пътуващ форум в страната, който има за цел да обхване както малки населени места, в които липсва наситена културна програма, така и райони в големите градове, за които артистичните събития не са регулярни. Настоящото издание е пето поред, а предходните такива бяха реализирани в Самоков, Елин Пелин, Ихтиман и Пловдив.

Фестивалът се организира от Фондация „Арт Офис”, Фондация „Асоциация Информбюро”, Сдружение „7 Акт” в партньорство с Регионална народна библиотека „Иван Вазов”, Пловдив и Нов български университет. Проектът е част от програмата на Пловдив - Европейска столица на културата 2019 и се реализира с подкрепата на Програма „Изкуство в движение” финансирана от Фондация „Америка за България”.

Пълна програма на събитието

  1. 11. 04. Четвъртък

17.30 ч. Нулевото Поколение -Танцувай за Ненасилие

 Флашмоб част от проекта "Премълчаното разказано -пътуваща сцена", Нов български университет

Под музиката на най-добрия DRUM &BASS DJ в България OGONEK ще танцуваме заедно срещу насилието в училище.

Продължителност 60 мин.

 

  1. 12. 04. Петък

16 ч. Работилница за сапунени мехури

Детско ателие с Коле Китанов

Сапунените  мехури със своята магия и пъстроцветен чар са любима игра на децата. В работилницата децата заедно с актьора Коле Китанов ще експериментират с формите и цветовете на балоните, за да създадат собствени герои и образи.  

Продължителност 50 мин.

 

20 ч. Bright Eye

Огнено шоу с Петя Божинова, Даниел Нуген и Коле Китанов

В Bright Eye изпълнителите рисуват в пространството впечатляващи форми и разказват история чрез светлина, жонглиране и клоунада. Едно огнено око прераства от малко пламъче в буен пламък, превръщайки се накрая в стихия.

Продължителност 60 мин.

  1. 13. 04. Събота

11 ч. Техническа проверка

Литературно четене с Ангел Иванов и Илия Виделинов

В „Техническа проверка“ младият писател Ангел Иванов събира истории за пътя към Пътя, или за крачещия между физическото и духовното човек. Заедно с актьора Илия Виделинов, под формата на артистично четене ще представят някои от разказите.  

Продължителност 50 мин.

16 ч. Кукли на клечка

Креативна рисувателна работилничка Шишарка

Ще се готвим за игри на открито. Ще си направим кукли на клечка. Големи, малки, странни и чудновати. В ателието ще развихрим въображението си и ще се подготвим за куклен театър. В края на работилницата всеки ще може да вземе със себе кукла.

Подходяща възраст от 4 до 12 години.

Продължителност 50 мин.

19 ч. „Ротор”

Пърформанс-инсталация на Венелин Шурелов

В „Ротор“ мултимедийни артисти и сценограф Венелин Шурелов продължава интереса си към взаимодействието между тяло и технология. За тази цел Шурелов изгражда пред публиката специално съоръжение – едно сложно електро-механично кинетично устройство.

Номинация за Наградата "Икар" 2017 в категорията "Съвременен танц и пърформанс"

Продължителност 60 мин.

 

  1. 14. 04. Неделя

11 ч. Кукли от прежда

Ателие за кукли с Art Land

Чрез намотаване, тъкане, различни преплитания децата ще си направят кукла плод на собственото им въображение. Заниманието е забавно и откривателско.

Подходяща възраст от 4 до 12 години.

Продължителност 50 мин.

16 ч. Магазинче за ноти

Детски спектакъл на Арт Ленд

„История една за инструменти музикални и техните стопани за нотички палави и доста закачливи, за Фрида - която мечтае да стане певица и затова нотите научи. За Морис льо Дрън-композитор, прочут с добрината си в целия град!“

Продължителност 40 мин.

19 ч. Electronica DJ сет с Movieman

В сета на movieman можете да очаквате ескалиращ електронен микс, преминаващ от класическо синт-поп звучене на New Order от 80те през прогресивния звук на Underworld от 90те до плътните съвременни баслинии на Les Animaux Sauvages.


  1. 19. 04. Петък

от 10 до 16 ч. Екохепънинг "Природата и книгите ни дават криле - всичко е в нашите ръце"

С помощта на артисти и еколози децата ще бъдат въвлечени в увлекателни занимания за изработване на забавни и полезни предмети от екологични материали.

*в конферентната зала на РНБ „Иван Вазов”, след предварително записване

17 ч. „От кулата”

Детски екологичен спектакъл на Малка театрална компания

„От кулата” е куклена комедия, представяща сблъсъка на модерния човек с природата. Спектакълът е изграден от четири миниатюри, обединени от идеята за опазване на природата. Наивният и жизнерадостен език на кукления театър дава възможност на зрителите да се забавляват с перипетиите на героите, но в същото време им помага да се замислят върху актуалните проблеми.

Продължителност 45 мин.

19 ч. Harlem Shake

Моноспектакъл на Ованес Торосян

Ованес Торосян е нестихващ в търсенията си в театъра, в киното, като актьор, но и като режисьор. Той събира седем забавни разказа за хора, живеещи в България. Обединяват ги техните възгледи, мечти и принципи. Това е спектакъл за изгубената духовност, писменост и култура.

Продължителност 50 мин.

  1. 20. 04. Събота

11 ч. Молив зад ухото

Литературно четене на детски приказки

Под формата на игра и посредством различни импровизационни техники, родители и децата ще работят и измислят заедно приказки. С помощта на актьори участниците ще преплитат познати приказки и с общи усилия ще създават изцяло нови забавани истории.

Продължителност 50 мин.

15-18 ч. „Танц-симулация“

Пърформанс на Ива Свещарова и Вили Прагер

„Танц симулация“ са 6 кратки пърформанса върху едни от най-значимите съвременни танцови творби на известни хореографи. Кратки моменти от техни представления са превърнати в текстови материал, съчетан с оригинална звукова и визуална среда, допълвани с перформативни ситуации. Форматът представление за един зрител въвежда публиката в една интимна среда, в която всичко е създадено специално за самия него.  

Носители на награда ИКАР 2018 за съвременен танц и пърформанс

19 ч. „Живот на Макс”

моноспектакъл на Илия Виделинов

Тoва е историята на човек – махало, което прелита между крайностите. Можеш ли да бъдеш умерен в изборите си? Можеш ли да живееш единствено в крайностите? Защо толкова се плашим да бъдем обикновени? „Живот на Макс” е представление за крайностите, пред които е поставен човекът на света облечени в шума на преживяванията и екстаза от личната ни позиция!

Продължителност 50 мин.

 

  1. 21. Неделя

11- 18 ч. Трима в една лодка (без да броим трафиканта)

Интерактивен пърформанс на Петко Дурмана

В пространството на Мобилната сцена Петко Дурмана ще организира отворен пърформънс с публиката, като ще кани групи от по трима зрители, за да проведат  непринуден разговор за миграцията. А за да се почувстват комфортно участниците ще им бъдат предложени удобни домашни пантофи, чаша чай или кафе.

19 ч. Буги нощи

DJ Ramsey Hercules

Ще закрием програмата на фестивала с един от най-атрактивните български диджеи – Ramsey Hercules, който ще ни пренесе в света на хавайските ризи и диско ритъма интерпретиран през звука на саксофона.  

                                                                                      

*Всички прояви в програмата са с вход свободен.

Main Menu