„Дългият път към звездите“ скъсява дистанцията между нас и небето

08 Апр 2019 13:52

Година след като Илон Мъск изпрати автомобила си с ракета в Космоса и малко повече от 40 след като „Излел е Дельо Хайдутин“ озвучи космическото пространство, оригиналният интерактивен спектакъл „Дългият път към звездите“ ще ви разходи сред звездите. В това нетрадиционно представление науката среща театъра, за да предложи на зрителя нови знания и да му даде храна за размисъл за бъдещето на човечеството.   Смелият екип зад проекта - Андреа Брунело, режисьор и сценарист от Jet Propulsion Theatre - Италия, д-р Владимир Божилов от Катедра "Астрономия" към Физическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ и Димитър Узунов, режисьор, сценарист и актьор от Famille Mundi - Париж и Арте Урбана Колектив - София, заплитат цветен коктейл от наука, театър и пърформанс.

Запознайте се с учения Джон Иванов с корени в Бохемската аристокрация и с ексцентричния водещ Денеш Наги, които кръстосват шпаги в дебата „Настояще на Земята или бъдеще в Космоса“. В напрегнато токшоу ще можете да научите подробности за това колко ни остава да ги стигнем марсианците и дали животът на земята може да бъде песен, ако положим задружни усилия, както и любопитни подробности от личния живот на двамата герои.

 

Ако искате да участвате във вземането на решението за бъдещето на човечеството, заповядайте на премиерата на спектакъла на български език на 11 април (четвъртък) от 19.30 във Френския културен институт в София (адрес: https://goo.gl/a5x91L) и на 12 април (петък) от 19.00 в Limacon Event Center в Пловдив (адрес: https://goo.gl/oe1Sd2). Билети за представленията и съпътстващите събития през годината можете да закупите онлайн на адрес: http://www.arteurbanacollectif.com/the-long-way-to-the-stars.html. След края на представлението ще имате думата за дискусия с екипа на проекта. Датите не са избрани случайно. На същия този 12 април през далечната 1961 г. руснакът Юрий Гагарин става първият човек, който полита в Космоса и така слага началото на космическия живот на човечеството.

Освен да ви запознае с възможностите на съвременната наука и стъпките напред към недостижимите до вчера цели, организаторите на проекта от Арте Урбана Колектив, Сдружение „Форум Демокрит“ и Jet Propulsion Theatre, в партньорство с редица институционални и частни партньори, ще ви дадат уменията да разкажете и собствените си истории. Освен като зрители на представлението, през април и май ще можете да се включите и като участници в двата уъркшопа по „Разказване на научни истории“ на Андреа Брунело, режисьор на представлението, и „Творческо разказване на истории“ на Димитър Узунов в София и Пловдив. Уъркшопът на Димитър Узунов бе включен в топ 10 на най-добрите креативни събития в Лондон през септември миналата година. През юни е планиран и трети уъркшoп по „Комуникация на науката“ с водещ д-р Владимир Божилов, като датите и локациите за София и Пловдив предстоят да бъдат обявени. Повече информация за събитията ще можете да откриете и на официалната страница във Facebook: www.fb.com/thelongwaytothestars/

Уъркшопът по „Разказване на научни истории“ ще се проведе на 13 април от 10.00 в зала Компас на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ и на 14 април от 10.00 във Френския културен институт в София. В уъркшопа по „Творческо разказване на истории“ можете да участвате на 16 май от 18.00 в Limacon Event Center в Пловдив и на 22 май от 18.00 във Френския културен институт в София. Билети можете да закупите онлайн тук: http://www.arteurbanacollectif.com/the-long-way-to-the-stars.html.

В работата си Андреа Брунело свързва театъра и науката. Той има докторска степен по физика от State University of New York at Stony Brook. През 2001 г. Брунело решава да следва своето артистично призвание и започва театрална кариера. Той е основател и художествен ръководител на Teatro Portland в Тренто, Италия. Той е и художествен ръководител на Arditodesio Company, театрална компания, създадена през 2002 г., за която е написал и продуцирал над 10 оригинални пиеси, които са представяни в цяла Италия и в чужбина. През 2012 г. Андреа Брунело съвместно с Лабораторията за комуникации по физически науки към катедрата по физика на университета в Тренто създава Jet Propulsion Theatre. Това е лаборатория за театрално творчество, свързано с науката, учените и научните истории. JPT има за цел да покаже хуманната страна на науката чрез театъра. Брунело понастоящем е свързан с катедрата, където преподава курс Emozionare con la Scienza, за разказване на научни истории и за писане на научни театрални пиеси. Продукциите на JPT са както на италиански, така и на английски, и са представяни в множество театри, университети и училища.

Димитър Узунов е театрален режисьор, сценарист и продуцент. Той притежава магистърска степен по приложни театрални науки от Университета Париж 8. Учил е и актьорско майсторство, театрална режисура и театрален мениджмънт в Brooklyn College (CUNY). През 2008 г. основава театрална компания Famille Mundi в Париж и оттогава е нейн артистичен директор. Съосновател е и съръководител на Арте урбана колектив, който продуцира и организира различни събития в България и Европа. Организатор е на Summer Scriptwriting Base, международен образователен форум за писане на сценарии за различни изкуства и творчески индустрии. SSB събира всяко лято за десет интензивни дни с лекции и уъркшопи участници, лектори и ментори от цял свят. Той е режисьор и сценарист на осем театрални постановки във Франция и България и множество мултимедийни истории. Димитър Узунов редовно дава уъркшопи за разказване на истории, актьорско майсторство и режисура (Франция, България, Великобритания, САЩ, Египет, Литва и Азербайджан).

  

Main Menu