Завършиха снимките на 7-те късометражни филма от проекта КИНОПЛОВДИВ

09 Апр 2019 15:02

 

Завърши снимачният процес на 7-те късометражни филма, част от артистичната програма на „Пловдив 2019 – Европейска столица на културата“. Филмът, кръстен на броя на филмите и на броя на режисьорските екипи, творили в Пловдив – „7“ е вдъхновение от града на тепетата – от историите, които той разказва през героите, които създава и ситуациите, в които ги поставя.
„7“ събира на едно място отличени и характерни в стила си български режисьори от младото поколение в българското кино (Петър Вълчанов и Кристина Грозева („Урок”, „Слава”), Николай Тодоров („Преди да заспя”), Павел Г. Веснаков („Денят на бащата“, „Дяволското гърло“), Ралица Петрова (“Безбог”), Димитър Кутманов („Ecce homo”), Любомир Младенов („Ловен парк”, „Кораб в стая”) и Христо Симеонов („Синът”), които пренасят на екран, своите истории, случващи се в града. Красива история за порастването, история за втория шанс, разкази за намирането на себе си в другия и за намирането на пътя, по който да живееш, пътешествие в спомените от детството и история за мечтата за по-добър живот са в центъра на сюжетите на филмите.
Във филмите се включиха много доброволци и жители на града, които помогнаха за реализирането на проекта по различни начини. Филмите бяха заснети в Пловдив през 2018 година на емблематични места като централна ЖП гара, остров Адата, Централна Поща, покрива на блок, намиращ се под паметника на Альоша, Тютюневия град, старинни ателиета и антикварни магазини и много други. В момента текат последни постпродукционни и довършителни дейности, а премиерата на „7“ в Пловдив се очаква да бъде през април 2019 година. Очаквайте скоро още новини.
Като част от КИНОПЛОВДИВ, през 2018 година също се проведоха и седем отворени работилници за изкушени от киното на теми като работата на режисьора с актьора; какво е кинокадър; каква е разликата между телевизионния сериал и кинофилма и много други.
Филмите, както и целият проект КИНОПЛОВДИВ, са част от артистичната програма на „Пловдив 2019 – Европейска столица на културата“ и са реализирани с подкрепата на общинска фондация „Пловдив 2019“ и с любезното съдействие на различни организации и граждани от града.

Main Menu