Георги Иванов е “Длъжен да оцелее” в документалния филм на Мартин Карбовски

10 Апр 2019 10:36

 

 

40 години след като Георги Иванов става първия българин в Космоса, Пловдив показва документален филм за космонавта от журналиста Мартин Карбовски. Видеото е от 2014-а и е най-пълния портрет на генерала заснеман досега. Полетът на Георги Иванов на 279,2 км над земята става символичен за цялата нация. Видеото поставя въпроса за преосмислянето на космическата ни история и мястото на Иванов в съвременния ни контекст. След филма ще има кратка дискусия с автора Мартин Карбовски.
Събитието ще се състои в Пловдив на 11 април от 19.00 часа в пространството на ул.“Христо Дюкмеджиев“ 10 в Капана. Входът е свободен, но необходимо предварително записване на адрес: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.. Ще бъде представена и биографична книга за космонавта с автор ген. Борис Бонев.

Отбелязването на годишнината е първото събитие, част от инициативите в проекта „2019, година на бъдещето“, посветен на космонавтиката и история на бъдещето към програмата на „Пловдив – Европейска столица на културата“. Проектът ще бъде показан в две изложбени зали - в Капана и Стария град май месец и ще дискутира различни трактовки за бъдещето в историческа и съвременна перспектива.

 

Main Menu