Печат на тази страница

Виктор Сорокин: Идваме в България с топлотата, завещана от нашите деди. Ще покажем исторически произведения на повече от 200 години

10 Апр 2019 17:06

 

Виктор Сорокин е главен солист на Кубанския казашки хор, който на 22 юни ще гостува в Пловдив в зала С.И.Л.А.

 

Роден е на 23 септември 1979 г., в село Комсомолец, Ставрополски край. От детските си години свири на китара и на акордеон и се изявява като солист в детски формации.  Завършва Краснодарския Университет за култура и изкуства и традиционна култура. Сорокин започва кариерата си през 1997 г. като барабанист в Държавния ансамбъл за казашки песни "Криница" в град Краснодар. Там забелязват неговите гласови възможности и през 2002 г. е поканен в Кубанския казашки хор, къдато по-късно става солист. Сорокин е носител на почетните звания заслужен артист на Руската Федерация и на Кубан, отличен е с приза „Най-добър артист на годината” за 2017г. В неговия изключително богат репертоар присъстват най-известните казашки песни като „"Когда мы были на войне", Ты прости меня, родная", "Спасите наши души".

 

Виктор, Вие пеете от петгодишен. Нима тази професия е детската Ви мечта?

Да, и аз имам усещането, че пея откакто съм се родил. Бях обикновено и доста палаво момче! Майка ми не можеше да ме свали от дърветата и покривите. Бяха ми любимите места, защото там се чувствах високо и недостъпен. Но всичките детски издънки и лудории се наложи да ги прекратя към 15-16-годишната си възраст, когато трябваше да взема решение за пътя, по който ще продължа.

Кога осъзнахте, че пеенето е Вашият житейски път, по който ще трябва да вървите?

Още като юноша свирих професионално на няколко инструмента. Не мога да ви обясня това невероятно влечение, което изпитвам към музиката. Бих го сравнил само със силното непреодолимо влюбване. Дори да искаш да се откопчиш, е невъзможно, нещо те връща и тегли към това, което обичаш, дори подсъзнателно. Тръгнах по този път съзнателно и с огромна радост в душата, защото музиката определено е моето поле на действие, моето амплоа, моят живот. И така се отзовах в един ден в прекрасния град Краснодар в Краснадарския културен институт, където бях приет през 1996 г. и го завърших с отличие през 2001 година. През 2002 година бях приет в Кубанския казашки хор. Така започна певческата ми кариера. Още в студентския ансамбъл бях трайно въвлечен в творчеството на казаците, тяхната музика и песни. В студентския ансамбъл минах така наречената подготовка на новобранец. И ето вече 17 години съм в състава на Кубанския казашки хор.

Вие сте роден и израснал в едно малко селце Комсомолец. Какво беше детството Ви в това село?

О, селският живот е все пак незаменим. Кот деца с нетърпение очаквахме лятото. Един писател беше определил детския селски период така: "когато дърветата бяха много големи и се опираха до небето"...Никога не излиза от съзнанието ми картината, когато от сутрин до вечер с една филия в ръка тичахме с момчетата боси по тревата и джапахме по локвите. Никой за нищо не ти се кара, за никъде не бързаш, спокойни времена, когато чакахме да се съмне, за да изтичаме от къщи и се прибирахме на смрачаване.

Не сте ли мислил да промените нещо в съдбата си?

Не, всичко в живота ми се нареди точно както го исках и за това съм благодарен на Бога. Ние, хората, не сме властни да променяме съдбата си, а и не би било редно. Не мисля, че е интересно да знаеш какво ти предстои, губи се хъса и интереса към живота. Не бих искал да знам какво ме очаква там, зад ъгъла, нито бих искал да знам какви завои ми е приготвила съдбата и колко те ще са опасни и стръмни.

Виктор, какво е за Вас Кубанския казашки хор?

Кубанският Казашки хор е моят живот, моето семейство. И бих искал това мое семейство да достави радост на България. Не си представям живота без семейството си, по същия начин не бих могъл да си представя и един ден от този живот без Кубанския казашки хор. Обожавам професията си, ценя призванието си, обичам живота си, милея за семейството си, и всичко това се обединява в Кубанския казашки хор.

Винаги ме е интересувал един въпрос как певците си почиват извън работа?

Не бих казал, че имаме почивки. Ние от Кубанския хор се намираме винаги в режим "бойна готовност". Много често се е случвало, когато сме уж в отпуск, да ни се обадят веднага да се явим на работа, тъй като имаме покана за гастроли, или извънреден концерт през лятото. Тъкмо сме решили да идем някъде с жената и децата на море или в друга държава, и отново сме в строя.

Затова казвам, че за мен Кубанския казашки хор е моето семейство. Свикнали сме всяка една минута да ни се обадят, че на сутринта тръгваме. Затова ние казваме, че това нашето не е работа, а служба!

  

Виктор, коя песен, която изпълнявате като солист на хора, Ви е най-близка до сърцето?

 

Най-ми е присърце песента, с която започнах кариерате си в Кубанския казашки хор "Не для меня прийдет весна". Тази песен мога да я изпея независимо кога и защо, с повод и без повод, всеки един Божи ден! Това е песента на душата ми. След нея бих наредил известната казашка песен "Когда мы были на войне". Една много смислена песен, която изпълняваме почти винаги в нашия репертоар.

 

Кой е Виктор Сорокин с няколко думи извън Кубанския Казашки хор, извън сцената?

 

Виктор Сорокин е преди всичко домошар, милеещ за семейството, татко и любящ съпруг!

 

Предстои първото ви гостуване в България. Какво очаквате от българската публика?

 

Ние идваме при вас с топлотата на сърцата си, завещана от нашите деди и прадеди. И се надяваме да бъдем посрещнати със същата топлота от един братски славянски народ.

 

Каква програма ще представите у нас?

 

Програмата ни е под надслов: "Най-доброто за 200 години". Ще покажем както исторически произведения, които са на повече от 200 години, така и съвременният ни репертоар от казашки песни и танци. Всичко това ще бъде обвито в автентични и невероятно красиви костюми. Ще покажем програма, която е пълна с позитивно и ведро настроение, но не само - там ще присъства и история, и битки, и любов, и семейството, и традициите, православието и вярата.

 

Какъв е Вашият поздрав към българската публика?

 

България - очаквайте ни! Приветствам всички българи с топъл казашки привет….. 

За нас турнето ни в България е изключително вълнуващо и отговорно. Пожелавам ви много любов и красота. Обичайте, бъдете обичани, наслаждавайте се на красотата около вас, постарайте се да я видите във всичко, а ние, артистите от Кубанския казашки хор ще ви донесем още много невиждана до момента красота и много, много любов!

 

Интервю на Оля Ал-Ахмет

Main Menu