Печат на тази страница

Двадесет творби представя Златка Шеткова в изложбата „Дневници и пътешествия“

14 Апр 2019 20:24

 

Двадесет свои творби представя художничката Златка Шеткова в изложбата „Дневници и пътешествия“ в Пловдивския културен институт. В тях тя демонстрира различни живописни техники – акварел, акрил и масло, преплетени със светлина.
„Златка Шеткова е фигуративен художник. Картините й напомнят приказни пейзажи. Служи си с постмодерни средства, а сюжетите й са като спомени от детството. Живописта си изгражда върху нетрадиционни материали, работи с колоритни светлинни ефекти“, каза при откриването на вернисажа художникът и галерист Илиян Колев. Той допълни, че това е втора изложба на художничката в Пловдивския културен институт след успешното й участие миналата година в навечерието на Великденските празници.
„В картините си представям всички сюжети на теми, които са ме докоснали. Следвам потока на живота“, сподели пред гостите при откриването на изложбата Златка Шеткова. Тя допълни, че я посвещава на всички хора, с които е свързана.
„Утрин“, „Сън в три свята“, „Храм“, „Дъжд от музика“ са само част от платната, които впечатляват ценителите на изкуството. Изключително интересни са творбите, рисувани на страници от тетрадки, изобразяващи пейзажи от природата в страната и чужбина. Сред тях „В полите на Алпите“, „Утро в Бад Райхенхал“, „Парк“, „Поглед от Пирин“.
За първи път Златка Шеткова показва инсталацията „Животът прелива“, сътворена от картунки, аранжирани в уникален синхрон със светлина. И в тази изложба художничката изобразява своята прекрасна дъщеря Ема. За създаването на едно от платната „Ибору Ибоя Ибочече“ тя споделя: „Вдъхновена съм от един неин танц, който е с африкански корени“. И допълва, че 16-годишната й дъщеря, докосната от творбите коментира, че в тях „границите изчезват, външното и вътрешното се преплитат и избухват в едно уникално изживяване“. Именно това нейно усещане дава смисъл на картините, които създава.
„Дневници и пътешествия“ е пета самостоятелна изложба за Златка Шеткова. През миналата година тя откри в Пловдив изложбата си „Елементи“, в която представи 17 споделяния на свои пътувания по света, заредени с емоции и вдъхновение. В месеца на любовта заедно със свои колежки от Пловдивското дружество на художниците показа свои творби в Пловдивски културен институт, а през есента взе участие в изложбата „15х5“ в Дома на културата „Борис Христов“. Нейни картини и портрети са притежание на колекционери в Германия, Австрия, Япония, Индия, Турция, Финландия и Америка. Изложбата „Дневници и пътешествия“ на Златка Шеткова е открита до 10 май 2019 г. в експозиционната зала на Пловдивския културен институт.

 

Main Menu