Юбилеен концерт посветен на творчеството на детски хор „Пим-Пам“ и Борис Карадимчев в Пловдив

15 Апр 2019 10:19

Радиоводещият на шоуто „Сутрешно кафе по Classic FM” Георги Митов – Геми ще бъде водещ на концерта „Да бъдем различни – 40 години с песните на „Пим-Пам“ и Борис Карадимчев“. Концертът ще бъде открит от водещия на единственото радио за класическа музика в България и на Балканите Classic FM радио на 15 април от 18:30 ч. в Дома на културата „Борис Христов“ в гр. Пловдив.  

Концертът е част от артистичната програма на инициативата „Пловдив - Европейска столица на културата“ 2019. По време на събитието малките хористи от „Пим-Пам“ ще изпълнят някои от златните песни, които Борис Карадимчев създава през последните десетилетия на 20 век.

В концерта ще вземат участие Весела Делчева и Влади Михайлов, които покориха публиката в култовите мюзикъли "Mamma Mia!" в Софийската опера и балет и „Фантомът на операта“, поставен в Националния музикален театър “Стефан Македонски” в столицата.

„Много е важно за децата, които носят музикален талант, да получат шанс да го развиват в такива формации като детски хор „Пим-Пам“. В такава среда се създават ценности, научават се да работят в екип, което е важно не само за заниманието с изкуство. Ние, професионалните артисти, трябва да сме проводниците на голямото наследство, оставено от Борис Карадимчев, да предаваме посланията му на следващите поколения“, споделя Весела Делчева за предстоящия концерт в интервю за Classic FM радио.

Цялото интервю на Весела Делчева и Влади Михайлов можете да прочетете ТУК.

Концертът „Да бъдем различни – 40 години с песните на „Пим-Пам“ и Борис Карадимчев“ се организира от музикална агенция “Кантус Фирмус”.

----------------------------------

Историята на детски хор „Пим-Пам“ започва преди 40 години, когато вокалната група към Националния дворец на децата е трябвало да изпее песен на фестивала „Златният Орфей“ по повод излитането на първия български космонавт Георги Иванов. Разхождайки се с децата из курорта Слънчев бряг непосредствено преди концерта, Борис Карадимчев им предлага да измислят име на състава. Така, като игра на думи се ражда краткото, звънливо като детските гласчета и запомнящо се име „Пим-Пам“. В продължение на много години композиторът създава десетки ярки и мелодични детски песни, издавани в сборници, на грамофонни плочи, аудио касети и компактдискове, изпети от „Пим-Пам“ и големите певци и актьори на 80-те и 90-те години на 20 век като Тодор Колев („Човек и време“, „Робинзон Крузо“) и Васил Найденов („Да бъдем различни“). Голяма част от песните са включени и в учебниците по музика. Така с мелодиите на Борис Карадимчев израстват поколения деца.

Main Menu