Изложба в Пловдив представя достиженията на българската космонавтика

01 Май 2019 14:43

 

Изложба „2019, година от бъдещето…“, посветена на космонавтиката, ретро фантастиката и футуристиката в българската култура от 60-те години на 20 в. до днес, ще бъде открита на 3 май в Пловдив. Експозицията може да бъде разгледана до 30 юни в няколко емблематични пространства - Мексиканската къща в Стария град, част от Пловдивска градска галерия и в центъра на Капана (ул. „Христо Дюкмеджиев“ 10, 2 етаж).
Разделена е на две части - бъдеще от настоящето и бъдеще от миналото. Историческата секция проблематизира идеята за космическо бъдеще, в контекста на Студената война. Ще бъдат показани постижения на българската космонавтика - истински скафандри, както и най-значимите артистични изражения на космическата тема от миналото. Съвременната секция представя иновативни и интерактивни творби, които продължават темата за предстоящето и звездите. Една от най-любопитните творби на Силвия Богоева предлага на посетителите възможност за виртуален полет около Слънчевата система.
В изложбата е включена още експозиция, показваща модернизирането на бита в интериорни и технологични иновации по времето на социализма. Публиката ще има възможност да проследи как се трансформира образът на жената и къде стои градът в процесите на времето.
Фокус на „2019, година от бъдещето…“ е градът, като символ на модерност. В специална секция, посветена на Пловдив, ще бъдат показани експонати, осмислящи двойствената идентичност на Пловдив като античен и същевременно модерен град.
Съпътстващата програма по време на изложбата включва серия лекции, среща с космонавти и учени, филмови прожекции и няколко акции за намеса в градска среда, свързани със символите на ретро бъдещето в Пловдив.

Main Menu