ХОР „ОБИЧ“ ОТ БУРСА С ТУРНЕ ЗА КУЛТУРНИТЕ ПРАЗНИЦИ В БЪЛГАРИЯ

17 Май 2019 11:39

Хор „Обич“ от турския град Бурса е на турне в България по повод културните празници в страната, свързани с 24 май. Формацията е съставена от 45 музиканти и хористи, които са с различни професии – лекари, преподаватели, инженери, пенсионери. Общото между тях е, че са изселници от Пловдив, Асеновград, Кърджали, Ардино, Хасково, Димитровград, Разград и други български градове, обединени от любовта към музиката. Десет са музикантите в състава, които свирят на акордеон, кларинет, тромпет, флейта, йоника, бас китара, тамбура, ударни инструменти.
Диригент на хор „Обич“ е Маестро Мелтун Кадиоглу, който е създател и директор на симфоничните оркестри в Адана (1989 г.) и Бурса (2000 г.). Той е завършил пловдивското музикално училище „Добрин Петков“ и Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив през 1975 година. Свири на фагот, саксофон, акордеон и пиано. През 2004 г. създава хор „Обич“ („Севги“) от изселници от България с различни професии. В репертоара на формацията са включени изпълнения на българска, анадолска и балканска музика. Гастролирали са в Румъния, Северна Македония и България.
Хор „Обич“ има концерти в Ардино на 17 май 2019 г. от 18 часа в читалище „Родопска искра“ и в Кърджали на 18 май в Дома на културата. Заедно с ансамбъла от Бурса ще пеят и формациите „Родопска искра“ от Ардино и „Букет“ от Кърджали.
Хорът от изселници „Обич“ е на турне в България по покана на кметовете на Ардино и Кърджали Ресми Мурад и инж. Хасан Азис по повод българските културни празници, свързани с 24 май и за месеца на Рамазан.
Преди концертите членовете на хор „Обич“ посетиха любимия на всички град Пловдив – Европейска столица на културата 2019, с когото са свързани родовете на голяма част от тях.

Main Menu