Дни на музиката в Балабановата къща започна със звездно начало и щастлива публика

22 Май 2019 12:50

С три невероятни концерта започна юбилейния Десети международен фестивал “Дни на музиката в Балабановата къща” в Пловдив. Гастролът на световноизвестния цигулар Светлин Русев – Концертмайстор на Оркестъра на Романска Швейцария на 19 май вписа нов знаменателен акцент в биографията на големия артист – първият му изцяло солов концерт в България. Новост бе и изявата му в камерното пространство на Балабановата къща, където публиката общува с виртуоза „много лично” и на  ръка разстояние.  В този специален концерт Светлин Русев представи едни най-привлекателните произведения за цигулка - соло - безсмъртните опуси от Бах, Паганини, Изаи, Христосков.

Прочутата българска перкусионистка Василена Серафимова и френският пианист Том Енко представиха  пред пловдивската публика на 20 май в Балабановата къща своя изключителен проект “AUTOUR de BACH”. Дуото VASSI&THOM вече 10 години следва един път, в който стиловете се кръстосват и не спират да жонглират между класика и джаз.

Снощи (на 21 май) в Дома на културата „Борис Христов“ за първи път в един и същи концерт прозвучаха едноименните шедьоври в музикалната литература - "Годишни времена" от Вивалди и "Годишни времена" от Чайковски в изпълнение на изключителните български инструменталисти - цигуларката Мила Георгиева и пианистът Георги Черкин. Техен партньор в това начинание бе елитният ансамбъл “Софийски солисти” под диригентството на проф. Пламен Джуров.

Концертът се превърна в истински празник за меломаните и ценителите на музиката в препълнена зала и бурни аплодисменти за виртуозните музиканти.

Преди началото на концерта от сцената приветствия по повод откриването на фестивала поднесоха заместник-кметът по култура и туризъм на Община Пловдив инж.Александър Държиков и Мила Павлова – създател и артистичен директор на Международния фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща“.

Емблематичният международен фестивал “Дни на музиката в Балабановата къща” е носител на едни от най-престижните награди в областта на изкуството и трикратно удостоен със сертификата за качество “Европейски фестивал” на Европейската фестивална асоциация.  

През 2019 г., когато Пловдив е Европейска столица на културата, фестивалът празнува своя 10-годишен юбилей, подчерта в приветствието си инж. Александър Държиков.

Той благодари специално на Мила Павлова – изтъкната българска флейтистка, педагог, общественик и „двигател“ на фестивала за неуморните усилия и вдъхновение,  благодарение на които той се превърна е неизменна, очаквана и любима част от Културния календар на Пловдив и събитие с уникален знак.  В програмата на фестивала през годините са участвали стотици прочути музиканти и формации с бляскава кариера, като в същото време е безспорна заслугата  на “Дни на музиката в Балабановата къща” за връщането в Пловдив и представянето на голям брой музиканти, родом от града под тепетата, които от години градят своята кариера извън пределите на България, каза още заместник-кметът. Наред с тази основна линия – привличането на ярки личности с международно признание, фестивалът продължава да изпълнява и мисията си да предоставя форум за изява на млади дарования, като им осигурява рядката привилегия да свирят на една сцена с прочути артисти в организираните майсторски класове, водени от световноизвестни корифеи в професията. Над 1000 млади музиканти са взели участие в концертната и образователната програма на фестивала до този момент.

Заместник-кметът Александър Държиков благодари специално за подкрепата на Министерство на културата, фондация “Америка за България” и спомоществователите на фестивала и пожела на добър час на 10-тото издание.

 

Вижте програмата на предстоящите концерти от пролетното издание на Десети международен фестивал “Дни на музиката в Балабановата къща” в Пловдив!

 

31 май – Аула на НУМТИ “Добрин Петков” – 18.30 ч.

ШОПЕНИАНА с АНИ ГОГОВА

С участието на пианисти от НУМТИ “Добрин Петков”

* * *

1 юни – Римски стадион – 19 ч.

ГОЛЯМ ДЕТСКИ КОНЦЕРТ VII

СВЕТЪТ ИМА НУЖДА ОТ НАШАТА ПЕСЕН

Хор на НУМТИ “Добрин Петков”

Диригент Николета Енева

Хор “Детска китка”

Диригент Яна Делирадева

Хор на Пловдивските момчета

Диригент Милка Толедова

* * *

24 юни – Малка Базилика – 18.30 ч.

КАРЛ – ХАЙНЦ ШЮТЦ (Австрия)

Соло флейтист на Виенска филхармония

МАРИЯ ПРИНЦ - пиано

* * *

25 юни – Балабанова къща – 18.30 ч.

Ансамбъл WIEN и КАРЛ ХАЙНЦ ШЮТЦ

КАРЛ ХАЙНЦ – ШЮТЦ

Соло флейтист на Виенска филхармония

АЛБЕНА ДАНАИЛОВА

Концертмайстор на Виенска филхармония

РАЙМУНД ЛИСИ

Водач на втори цигулки във Виенска филхармония

МИХАЕЛ ЩРАСЕР - виола

ЙОЗЕФ НИДЕРХАМЕР - контрабас

* * *

27 юли – Балабанова къща – 18.30 ч.

PORTORIUS QUARTET

(Великобритания)

СОФИЯ ПРОДАНОВА – цигулка

НИКОЛ БАРАКС – цигулка

ДИОГО РАМОС – виола

НАТАН ДЖОРДЖЕТИ – виолончело

* * *

28 юли – Балабанова къща – 18.30 ч.

EUPHONY

МУЗИКАЛНО ПЪТЕШЕСТВИЕ ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ

БОЯН ИВАНОВ - кларинет

ЛИЗИАН ЧЕН (Тайван, Франция) - пиано

Main Menu