Красимир Русев дари бронзов скулптурен портрет на оперния певец Борис Христов

27 Май 2019 15:31

 

Днес в Дома на културата „Борис Христов“ в Пловдив се състоя кратка церемония, по време на която Петър Красимиров Русев от гр. София, син на известния български скулптор Красимир Русев, дари на Община Пловдив, в лицето на заместник-кмета по култура и туризъм инж. Александър Държиков скулптурен портрет от бронз на оперния певец Борис Христов, изработен от Красимир Русев.
По волята на дарителя, скулптурният портрет на Борис Христов ще бъде експониран в централната част на ДК „Борис Христов“, фоайе на ет.2, каквато е била волята на автора приживе.
Скулпторът Красимир Русев (1944-2015) е автор на редица талантливи творби, свързани с пловдивски личности и събития. Най-известната му творба е бюстът на Стефан Стамболов на едноименния площад пред Община Пловдив, където всяка година на 31 януари се чества годишнината от рождението на българският държавник.
В продължение на години Краси Русев бе част от предаването на Пловдивската обществена телевизия "Густо, майна, Филибето“. На живо пред зрителите той изработи бюстове на известни пловдивчани, а след това ги нареди и в изложба.
Той беше от великото поколение пловдивски творци, от което излязоха Жоро Слона, Димитър Киров и Йоан Левиев. Красимир Русев бе и активен общественик до последния си миг и се вълнуваше от всичко, което става в Пловдив.
На церемонията присъстваха още снахата и внукът на Красимир Русев, като участниците в кратката церемония си направиха снимка за спомен пред скулптурния портрет.

Main Menu