Звездите на Western Balkans Band вече са на път за Пловдив

30 Май 2019 12:39

Световноизвестните музиканти от Western Balkans Band BG, които ще изнесат концерт в Античен театър Пловдив, вече пътуват за града под тепетата. Влатко Стефановски, кирара и вокал (Северна Македония), Теодосий Спасов, кавал, тромпет и вокал (България), Васил Хаджиманов, клавиши (Сърбия), Амар Чешляр, барабани (Босна и Херцеговина), Йелена Йовович, вокал – Черна гора и Дритан Хекурани,  бас китара (Албания) ще прекарат 3 дни в Пловдив. Въпреки натоварената им програма и професионалните им ангажименти, те ще оделят време, за да посетят забележителностите на стария град, както и да се насладят на уникалната атмосфера на новия град.

Концертът на групата е на 01 юни от 20:00 часа в Античен театър Пловдив.

Шестимата виртуозни музиканти, обединени от идеята за общите корени на своята история и култура, ще разкрият по оригинален начин виталността, емоционалния заряд и магията на балканската музика.  

Те ще изпълнят свои авторски парчета, сред които невероятната Gipsy Song на Влатко Стефановски. Специално за концерта в Пловдив най-младия музикант от Western Balkans Band BG – бас китаристът от Албания Дритан Хекурани е написал пиеса, която ще прозвучи за първи път от сцената на Античния театър.

Изключителният професионализъм им и богат сценичен опит и техния уникален подход на смесване на стилове от традиционния балкански фолклор със западен, модерен музикален стил  гарантират незабравимо изживяване.

Концертът  е част от Пловдив 2019 – Европейска столица на културата.

Повече информация за концерта  ще намерите на Фейсбук страницата: https://www.facebook.com/WesternBalkansBandBG/

Билети – в мрежата на Eventim.

Повече информация за музикантите:

Теодосий Спасов:
Наричат Теодосий Спасов кавалджията на света, носител е и на наградата „Артист на мира“ на ЮНЕСКО. Познаваме го като виртуозен изпълнител на кавал, който може да изсвири стилно всяка народна мелодия. Той първи започва да свири джаз на кавал, а смесването на народна музика с елементи от джаз и класика са в основата на почти всичките му авторски пиеси. Известен е и със своите оригинални идеи, за осъществяването на които събира музиканти от различни жанрове. Свири с именити български и чужди музиканти, между които Милчо Левиев Стоян Янкулов-Стунджи, Иълдъз Ибрахимова, Трилок Гурту, Г. Велес, Енвер Измаилов, Д. Лийбман, Влатко Стефановски, Били Кобъм, Марк Джонсън и други. Свирил е в световно известното ирландско музикално-танцово шоу “Riverdance”  с диригент Кристиян Ярви.

Васил Хаджиманов :
ВасилХаджимановеизвестенсръбски музиканти композитор отвисокакласа с  нов подход към синтеза и джаз музиката. Той пресъздава мелодията на пианото така, както само един истински талант би могъл. След завършване на колежа “ Бъркли”, САЩ Хаджиманов се завръща в Белград и сформира своя VH Band. Свирил е с Nigel Kennedy, David Benny, Antonio Sanchez,Joe Zawinulи  др. Всички албуми на VH Band ивсяка музикална творба са обявени в Сърбия за произведения на изкуството с културно значение.

Йелена Йовович:
Йелена Йовович пленява с плътен алтов тембър и бразилски окраски, лични интерпретации и невероятно сценично присъствие. Завършила е джаз пеене вм узикалната академия в град Грац, Австрия. Войната в бивша Югославия кара семействотой от Черна Гора да заминат за Южна Африка. Там тя преподава в Университета на Кейптаун и работи с едни от най-известните джаз музиканти. През 2002 г. се завръща в Европа, където продължава своята музикална кариера в различни джаз формации. Пее с имена от ранга на Claus Raible, Brad Lealy, Steve Fishwick,  Renato Chicco, Steve Williams и др. Има общ албум с Васил Хаджиланов.

 

Влатко Стефановски:
Виртуозният китарист Влатко Стефановски, легендата на македонската музика еизвестен със своята уникална техника и звукоизвличане. Той е блестящ електрически и акустичен китарист, композитор и фюжън музикант, създал свой собствен стил. Започва музикалната си кариера още като ученик в легендарната фюжън група Leb i Sol, смесваща македонски фолклорни мотиви с модерен рок. Печели популярност и с групите  Bijelo Dugme и Kings of Strings, в която свири с Томи Емануел и Сточело Розенберг. Бил е на една сцена с музиканти от ранга на Теодосий Спасов, Мирослав Тадич, Джибони, Дамир Имери, Ману Катче, Tони Левин, Ян Акерман,Алън Холдсуърт, Джон Маклафлин, Джеф Бек, Бил Фризел и други.

Амар Чешляр:
Амар Чешляр е роден в Сараево през 1978 г. Израства в музикално семейство и започва да свири още като дете. По време на войната, когато е на 14 години е първата му изява на сцена. На 19 години участва в най-големия оркестър в Брийв –Францияпред 10 000 посетители, заедно с 700 музиканти от петнадесет различни страни. Събитието е записано от Книгата на световните рекорди на Гинес, а Амаре бил единствен солист на ударни инструменти. Печели известност с групите Punkt и Сараево Джаз Гурей. Днес в Босна и Херцеговина е считан за един от най-добрите барабанисти с богата музикална кариера. Носи званието доктор по музика и има много участия в международни конкурси и фестивали.Повече от 15 години работи с Дино Мерлин.

Дритан Хекурани:
Дритан Хекурани е роден в Албания през 1988г. Завършил е музикалната академия в Тирана, специалност бас китара. Свири на акордеон, клавири, виолончело, както и на традиционни албански фолклорни инструменти. Част е от "Албански младежки оркестър", това е симфоничният оркестър на Тирана и радио оркестърът на Албания. Младият музикант се изявявя в ансамбъла за народни песни и танци "Ваче Зела", сътрудничи си с певци от Куба и Бразилия и има своя рок група - "Urban Band".

Main Menu