Пловдив чете: Aлея на книгата с 40 издателства, изложби, летни читални на открито и интересни литературни пътешествия

04 Юни 2019 14:27

След седмица започва 17-то издание на литературния фестивал „Пловдив чете“. Домакин и организатор отново е пловдивското издателство „Жанет 45“. Събитието се реализира традиционно с подкрепата на Община Пловдив и е част от Културния календар на града за 2019 година.
На пресконференция, състояла се днес в ДК „Борис Христов“ бяха представени акценти от програмата, която започва на 10 юни и продължава до 16 юни. Близо 20 издателства ще вземат участие в „Пловдив чете“ с автори и преводачи. Предстоят интригуващи срещи с чуждестранни писатели от Холандия, Румъния, Испания. Тази година в рамките на фестивала в АЛЕЯ НА КНИГАТА ще гостуват около 40 издателства с шатри, разположени в близост до Римския стадион.

В пресконференцията участваха инж. Александър Държиков, зам.-кмет по култура и туризъм, Божана Апостолова – собственик и управител на ИК „Жанет 45“, Велизара Добрева , Асоциация „Българска книга“, Димитър Минев – директор на НБ „Иван Вазов“, Манол Пейков – ИК „Жанет 45“ и Гергана Георгиева – ИК„Жанет 45“.

 

Участници:

Шатра 1 Информационна точка, Жанет 45, ICU Publishing,
Фондация „Балкански културен форум“
Шатра 2 Емас, Унискорп, Персей / Изида
Шатра 3 Бард, Фют
Шатра 4 Просвета
Шатра 5 Дамян Яков, Хермес, Асеневци
Шатра 6 Захарий Стоянов, Клевър Бук
Шатра 7 Вакон, Ина, Летера
Шатра 8 Кибеа, Лира Принт, Хартиен свят, Пан
Шатра 9 Атеа букс, Коала прес, Прозорец, Хелиопол
Шатра 10 Профилмс
Отворено:10:00 – 20:00 ч.

Всички събития от програмата на „Пловдив чете“ са с вход свободен!

Официалното откриване е на 11 юни, вторник, от 20 часа на Античния театър. Всички пловдивчани и гости на града ще могат да се насладят на музиката на Теодосий Спасов, Мирослава Кацарова и Орлин Павлов. На сцената с тях ще бъдат: Мирослав Турийски (пиано), Александър Леков (басет), Младен Димитров (барабани).
По традиция на откриващото събитие ще бъдат връчени наградите „Орфеев венец“ за най-изявен поет през изминалата година, както и „Златна четка“ за най-добро художествено оформление на книга. Входът за събитието е СВОБОДЕН.

На 14 юни от 17 часа ще бъдат връчени Националните литературни награди "Христо Г. Данов" в къщата-музей на първия възрожденски издател.

На 12 юни от 19 часа в Камерната зала на пловдивския Драматичен театър издателство „Жанет 45“ ще отбележи 30-годишен юбилей с „Вечер на Божана Апостолова“ и книгите ѝ „Сама и обща – 75 стихотворения“ и „Завръщането на визона“. Издателство „Жанет 45“ е основано през 1989 г. от Божана Апостолова – поет, прозаик и издател. Днес то е част от големия Полиграфически комплекс „Жанет 45“, включващ печатница, студио за предпечат и книжна борса.
Дейността му започва с публикуване на книги основно от български автори в три направления: първи книги, съвременна класика и книги за деца.

Особено наситена е съпътстващата програма на фестивала - ще отидем на литературни пътешествия из Пловдив, на изложба с илюстрации, на хореографски манифест и ще може да се насладим на книгите в летните читални на открито. Специален проект на издателство „Жанет 45“ е инсталацията на визуалния артист Петко Танчев: „Забравените думи“, която ще бъде показана във FLUCA - Австрийски културен павилион.

Наред с множеството литературни срещи, ателиета, обучения и дискусии за първи път в рамките на „Пловдив чете“ ще се проведе и лятната читалня на открито в Цар-Симеоновата градина. По време на фестивала под тепетата пристигат 150 деца от цяла България, които ще се съберат на среща на мрежата от читателски клубове „Бисерче вълшебно“.

По време на форума в града ще се събират книги и за друга инициатива на организаторите от „Жанет 45“ – пътуващите сандъчета на „Пловдив чете“. След като се оформят 10 такива, те ще тръгнат на пътешествие между училища, читалища и градини, за да имат повече деца достъп до интересни книги.

Main Menu