Духът на Древния ориент омагьосва Пловдив на 11 юни

07 Юни 2019 14:24

 

Турската музикална формация „Тюмата“ и нейните основатели – семейство Гювенч, гостуват за трети път в България, но този път ще се срещнат единствено с пловдивската публика. На 11 юни (вторник) от 18:30 часа в Пловдивски Културен Институт ще представят колорита и терапевтичния ефект на ориенталските суфи танци.
„Музикална терапия на суфите е преживяване, което ни среща със свещената и лечебна сила на древната ориенталска музика и с терапевтичните движения в ориенталските суфи танци.
Семинарът включва лекция за мистичната страна на суфи танците, практически упражнения и музикална терапия.“, разказват организаторите на събитието.
Създателите на музикалната формация ще разкажат за връзката между шаманските похвати и различните практически упражнения на суфите, свързани с танца, дишането и молитвата, за връзката между музиката на древния Ориент и модерната психологична терапия върху модерния човек.
„За нас е удоволствие да посрещнем за втори път ансамбъл „Тюмата“ и да се докоснем до древността и мъдростта на суфите. Ще е интересно за всички присъстващи да чуят различни музикални интерпретации и да се запознаят с ориенталската музикална терапия от пасивна и активна гледна точка.“ , разказа директорът на Пловдивски Културен Институт Марияна Стракова. Повече за самото събитие, можете да научите на http://pki.bg/sufi_tyumata/
Концерт за суфи музика и танца на дервишите турският музикален състав ще изнесе на 12 юни от 19 часа в специално създадената атмосфера в Стария град на пространството на ресторант „Пълдин“ (Мевлеви хане - някогашен манастир на дервишите Мевлеви)
Музикалната формация „Тюмата“ има зад гърба си вече три проведени концерти в България като последният бе през юни 2018 г. в зала Люмиер на НДК София.

Main Menu