Печат на тази страница

Утре откриват "Пловдив чете 2019"

10 Юни 2019 16:22

Започва 17-то издание на литературния фестивал „Пловдив чете“. Домакин и организатор отново е пловдивското издателство „Жанет 45“. Събитието се реализира традиционно с подкрепата на Община Пловдив и е част от Културния календар на града за 2019 година.

Близо 20 издателства ще вземат участие в „Пловдив чете“ с автори и преводачи. Предстоят интригуващи срещи с чуждестранни писатели от Холандия, Румъния, Испания. Тази година в рамките на фестивала в АЛЕЯ НА КНИГАТА ще гостуват около 40 издателства с шатри, разположени в близост до Римския стадион. Особено наситена е съпътстващата програма на фестивала - ще отидем на литературни пътешествия из Пловдив, на изложба с илюстрации, на хореографски манифест и ще може да се насладим на книгите в летните читални на открито. Наред с множеството литературни срещи, ателиета, обучения и дискусии за първи път в рамките на „Пловдив чете“ ще се проведе и лятната читалня на открито в Цар-Симеоновата градина. По време на фестивала под тепетата пристигат 150 деца от цяла България, които ще се съберат на среща на мрежата от читателски клубове „Бисерче вълшебно“.

По време на форума в града ще се събират книги и за друга инициатива на организаторите от „Жанет 45“ – пътуващите сандъчета на „Пловдив чете“. След като се оформят 10 такива, те ще тръгнат на пътешествие между училища, читалища и градини, за да имат повече деца достъп до интересни книги.

Пловдив чете 2019 се организира в партньорство и с подкрепата на Министерство на културата на Република България, Община Пловдив, Народна библиотека „Иван Вазов“ – Пловдив, Асоциация „Българска книга“.

Официалното откриване е на 11 юни, вторник, от 20 часа на Античния театър. Всички пловдивчани и гости на града ще могат да се насладят на музиката на Теодосий Спасов, Мирослава Кацарова и Орлин Павлов. На сцената с тях ще бъдат: Мирослав Турийски (пиано), Александър Леков (басет), Младен Димитров (барабани).

По традиция на откриващото събитие ще бъдат връчени наградите „Орфеев венец“ за най-изявен поет през изминалата година, както и „Златна четка“ за най-добро художествено оформление на книга. Входът е СВОБОДЕН.

Main Menu