Иван Ланджев е тазгодишният носител на Орфеев венец /снимки/

12 Юни 2019 13:47

Иван Ланджев е тазгодишният носител на "Орфеев венец" на литературния фестивал "Пловдив чете". Церемонията се състоя снощи на Античния театър в Пловдив. Въпреки изсипалия се силен дъжд, стотици пловдивчани уважиха церемонията с присъствието си и се насладиха на концерта със специалното участие на: Мирослава Кацарова, Орлин Павлов, Теодосий Спасов (кавал), Мирослав Турийски (пиано), Александър Леков (басет), Младен Димитров (барабани) и струнен квартет: Антоанина Юрганджиева (виолончело), Деница Димова (цигулка), Ивелина Христова (цигулка) и Мария Венкова (виола).
"Благодаря на пловдивския дъжд, че ни събра. Благодаря, че Божана Апостолова повярва в мен и продължи да ме издава. За мен е чест да бъда сред носителите на тази награда, мнозина от които са мои учители. Пловдив винаги се е отнасял с топлота и любов към мен и аз ще се постарая да отговоря със същото", каза Ланджев и прочете свое стихотворение. Той получи наградата си „Орфеев венец“, изработен от Жорж Трак, от министъра на културата Боил Банов, а един от спонсорите - инж. Димитър Георгиев връчи паричната награда от 5000 лева. Малко преди да връчи приза, Банов изрази безкрайното си уважение към публиката, че не се е отказала от празника на Античния театър заради дъжда.
"Пловдив 2019! Прекрасно! Но Европейска столица на културата се случва заради такива събития. Пловдив беше и ще бъде столица на културата и след 2019 -та. Водете вашите деца на събития, накарайте ги да обичат книгата! Така е сигурно и че в следващите столетия градът ще бъде столица на културата", каза министърът.
По време на церемонията беше връчена още една награда - "Златна четка", за оформление на книга. Получи я художникът Стефан Касъров за работата си по изданията на "Колибри", който благодари, че трудът му е забелязан. Той получи наградата си от заместник-кмета по култура и туризъм инж.Александър Държиков.
„Казват, че Пловдив е люлка на всички изкуства, но най-трайно и силно е присъствието на литературната и издателската дейност в града на тепетата. И ако книжовната традиция, поставена от Христо Г. Данов е със столетна история, то днес, в лицето на едни от най-големите български издателства, градът ни се е превърнал в истинска издателска столица на България. „Пловдив чете“ е доказателство, че българската книга е жива, а потребността от четене е вечна“, каза заместник-кметът преди да връчи наградата.
Огромната си благодарност към публиката, която не се уплаши от дъжда и с нескрита емоция изрази организаторът на фестивала Божана Апостолова, собственик и управител на издателство "Жанет 45" : "Някой казвал ли ви е, че сте велики? Ще ви призная нещо. Бях много притеснена, че откриването на 17-ото издание на "Пловдив чете" ще пропадне. Кой луд ще дойде в дъжда? Оказа се, че точно както в литературата има луди глави. Щастлива съм, че сте тук, защото така засвидетелствате своята подкрепа към българските автори. Благодаря ви от сърце!“
Тази вечер, от 19 часа в Драматичен театър „Н.О. Масалитинов“ (Камерна зала) издателство „Жанет 45“ ще отбележи 30-годишен юбилей с „Вечер на Божана Апостолова и книгите „Сама и обща – 75 стихотворения“ и „Завръщането на визона“. Входът е свободен!

Камилски дол

Main Menu