37 творци от Турция пристигнаха в Пловдив за откриването на своята „Трета изложба на приятелството“ /снимки/

12 Юни 2019 13:53

 

Вчера в Дома на културата „Борис Христов“, (фоайе, ет.2) беше открита „Трета приятелска изложба“ на художници – професори, преподаватели и възпитаници от водещите висши учебни заведения по изкуствата от Република Турция - Истанбул Ъшък Университет-Факултет за художествено изкуство в Маслак и Бейкент университет - Факултет за художествено изкуство, текстил и моден дизайн в ,Маслак, Истанбул. Куратор на експозицията и двигател на сътрудничеството между Пловдив и турските университети за 3-ти път е г-жа Рафие Караджа, също автор, участващ със свои творби.
Сред многобройните гости на откриването бяха г-н Хюсеин Ергани - Генерален консул на Република Турция в Пловдив, г-н Волкан Бозкурт Танйълдъз – вицеконсул, доц. Ангел Иванов – заместник-председател на Общински съвет – Пловдив, Нина Димовска – директор на дирекция „Култура и културно наследство“ на Община Пловдив, Снежана Фурнаджиева – Председател на Дружество на пловдивските художници, Цвятко Сиромашки – скулптор, Крум Шаранков – творец и организатор на международния проект за мозайки „Балкански мостове“, Божидар Савов – галерист, собственик на галерия „Савов“, Сашка Гъделева – Председател на Общински читалищен съюз – Пловдив, Ганка Янкова – мениджър на девически хор „Евмолпея“ Пловдив и много други приятели от Кърджали, Хасково и Пловдив.
От името на почетния патрон на изложбата – председателят на Общински съвет - Пловдив Савина Петкова, която поради служебни дела извън Пловдив не успя да присъства лично, бяха връчени 4 почетни плакета - на проф. Ахмет Озол, проф. Басри Ердем, г-жа Зюлал Карлова и кураторът на изложбата г-жа Рафие Караджа.
„Изкуството не познава граници, не познава ограничения, то е свят на автентичната емоция, която свързва хората от различни етноси, религии, народи. Днешната изложба е пореден пример за неоспоримия факт, че изкуството е универсален език, който ни сближава“, каза доц. Ангел Иванов, който имаше честта и удоволствието да връчи плакетите.
Нина Димовска, директор на дирекция ККН приветства гостите от името на Община Пловдив и им разказа за атмосферата, в която кипи града по време на голямото събитие - Пловдив – Европейска столица на културата 2019, като не пропусна да ги поздрави за прекрасните творби, с които участват в „Третата приятелска изложба“. Тя им пожела прекрасни мигове по време на престоя им в Пловдив, (който включва и обиколка на забележителностите на града и региона), които да ги вдъхновят за нови проекти, нови картини, които биха могли да станат част и от следваща „Четвърта приятелска изложба“.
Генералният консул на Република Турция отправи топло и сърдечно приветствие към своите сънародници, които видимо се вълнуваха и в продължение на час след изложбата продължиха да си правят снимки за спомен с него, на фона на творбите си.
След Пловдив, изложбата тръгва на път из Европа, каквато е традицията и при предишните две приятелски изложби, които бяха организирани в Пловдив, и които станаха основа за отлично сътрудничество и общи проекти между пловдивското дружество на художниците и турските им колеги.

 

Участници:
1.Prof. Dr.Ahmet Özol
2.Prof. Dr.Basri Erdem
3.Prof . Dr.Gülsün Parlar
4.Prof. Dr.Erol Özden
5.Dr.Ethem Baymak
6.Doç.Dalila Özbay
7.Gülseren Sönmez
8.Aynur Akgül
9.Aynur Ocak Gündoğan
10.Aysel Kul
11.Ayşe Delier
12.Ayşegül Akman
13.Bensen Ünlüoğlu
14.Bersen Özkan
15.Cahide Topaloğlu
16.Esen Elderoğlu Tüneri
17.Feyza Zeybek
18.Gülçin Alpay
19.Güler Özcan
20.Günseli Yetkin
21.Hatice Erbaş
22.Hürriyet Gökbayir
23.Hüseyin Sartaş
24.Meryem Balci
25.Mukadder Oyanik
26.Münü Durukan
27.Nergiz Dirlik
28.Nesrin Ertaş
29.Nilüfer Batmanoğlu
30.Nurten Füsun Altinsoy
31.Pervin Bülbül
32.Sabiha Uzunoğlu
33.Şükran Çizmecioğlu
34.Yurdanur Gözcü
35.Zekiye Tellioğlu
36.Zülal Karliova
37.Rafiye Karaca

Küratör: Ressam Rafiye Karaca
Koordinatör: Serdar Karaca
Asistan: Cansu Karaca

 

Камилски дол

Main Menu