Печат на тази страница

Френска театрална трупа танцува заедно с пловдивчани

12 Юни 2019 16:09

 

В рамките на три дни - 14, 15 и 16 юни 2019 г., Студентски общежития на Медицински университет – Пловдив ще се превърнат в сцена за въздушен балет, в който професионални танцьори и хореографи ще привлекат непрофесионални съ-участници.
"LIEU d’ÊTRE" (буквално “Място на съществуване”) е представление с необичаен характер, което чрез изкуството обединява хора с различни професии и интереси. Проектът е част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.
Танцувайки на прозорците и в двора на блок 1 на медицинските общежития в квартал „Смирненски“, петима френски танцьори от компания АКТ, заедно с 22-ма съ-участника от Пловдив, ще разкажат история за изграждане на колективен дух.
Шоуто ще представлява танц по балконите и фасадата на сградата. Отвъд спектакъла, целта е да се пресъздаде една необикновена география на града, чрез обединяване на професионални танцьори и обитатели на едно и също градско пространство, във вид на колективен артистичен опит.
Идеята на проекта е да живеем заедно и да създаваме общо творчество, без значение от различните култири и местоположение. Част от текстовете ще бъдат възпроизведени на български език, а останалите ще бъдат четени на хартия.
В рамките на две години компанията организира различни срещи с пловдивски граждани, чрез които запозна хората с проекта и намери съ-участниците. Танцовият спектакъл се е играл повече от 25 пъти из цяла Франция, но за първи път ще се бъде представен на различно място. Аник Шарло е артистичен директор, хореограф и участник в програмата. Компания „ACTE“ е основана в Лион с желанието да сподели танца, да свързва хората, да създава приемственост между изкуството и света.

Програмата включва:

14, 15 юни - 19:00 ч. & 16 юни - 12:00 ч.
Студентски общежития на МУ
ул. „Царевец“ 2, блок 1, ПЛОВДИВ

Трите предстоящи представления са резултат от активна работа на повишаване на общественото внимание към проекта, активен обмен с местните актьори, уточняване на художествените и технически детайли, срещи с жителите на Пловдив.

В обобщение „LIEU d’ÊTRE“ е:
• 58 дни престой на място на екипа;
• 70 часа пренасяне на реквизит;
• 14 активни български партньори;
• 100 часа репетиции на професионалните танцьори и „жителите-съучастници“; водени от артистичния екип, които постепенно ще бъдат включени в спектакъла;
• 30 часа ателиета за репетиции със „статисти-съучастници“.
• 3 дати за показване

Main Menu