Н.Пр. Адреа Вике откри XXIII Aвстрийски музикални седмици в Европейската столица на културата

15 Юни 2019 12:36

Н. Пр. Адреа Вике откри XXIII Aвстрийски музикални седмици в Европейската столица на културата. „Щастлива съм тази вечер да бъдем заедно и да отбележим 140 години от създаване на дипломатически отношения между България и Австрия“, каза в приветствието си към гостите австрийската посланичка. Тя благодари за чудесното партньорството на Община Пловдив и дирекция „Култура и културно наследство“, с които посолството има топли и приятелски отношения и, с които осъществяват множество съвместни културни проекти. Специални благодарности изрази към австрийските компании, които са инвестирали в страната и подкрепят за 23-та година Австрийските музикални седмици в България.

На сцената на Дома на културата „Борис Христов“ излязоха музикантите от „Пиано стрингс Виена“, които ни потопиха в магията на някои от емблематичните за австрийското музикално изкуство композитори. Те изпълниха пет пиеси за струнен квартет на Ервин Шулхоф и за трио на Херберт Вили. Представиха клавирни квинтети по музика на любимите на меломаните Йоханес Брамс и Роберт Шуман.
Членове на квинтета са Харалд Крумпьок (цигулка), Клеменс Флидер (цигулка), Роберт Бауерщатер (виола), Едисон Пашко (виолончело) и Сребра Гелева (пиано). Петимата музиканти са със завидна музикална кариера. Те са част от оркестъра на Виенската филхармония и на Виенската държавна опера. Дамата в клавирния квинтет е Сребра Гелева, родена в Асеновград и възпитаничка на пловдивското музикално училище „Добрин Петков“. Тя учи пиано в Университета за музика и сценични изкуства във Виена, на който са възпитаници и останалите членове на квинтета, както и австрийската посланичка, която е изучавала профил мюзикъл и оперета. От 2001 г. българската пианистка е преподавател във Виенския университет за музика и сценични изкуства. Сребра Гелева поздрави пловдивската публика и изрази своята благодарност към преподавателите си от музикалното училище в Пловдив и на Австрийското посолство. Тя посвети изпълненията на квинтета на произведения на Брамс на своята учителка по пиано и сподели, че с този концерт България печели любовта на нейните четирима колеги от „Пиано Стрингс Виена“.

Публиката изкара на бис музикантите от „Пиано Стрингс Виена“. Те изпълниха арията „Ода на Анна“ от Йохан Щраус. Австрийските музикални седмици се провеждат традиционно с подкрепата на община Пловдив и са част от Културния календар на града за 2019 година. Концертът бе посветен на 140-та годишнина дипломатически отношения между България и Австрия. / Автор Екатерина Кючукова

Main Menu