АВТЕНТИЧНО ТЮФЕКЧИЙСТВО, НОЖАРСТВО И ТЪКАНЕ НА КОЛАНИ „НА КОРИ” СА СРЕД ЗАНАЯТИТЕ, КОИТО СЕ ПРЕДСТАВЯТ В РЕМ-ПЛОВДИВ

20 Юни 2019 13:18

Регионален център София, ЮНЕСКО, подкрепя тазгодишното издание на Седмицата на традиционните занаяти в Пловдив. Събитието се провежда за 13-и пореден път и през 2019 представя над 40 майстори на различни занаяти в сградата на Регионалния етнографски музей в Града на тепетата. Изложението ще се състои между 24 и 30 юни.

Д-р Ирена Тодорова, изпълнителен директор на Регионален център София, ЮНЕСКО, казва:

„В годината, в която Пловдив е Европейска столица на културата, имаме изключителния шанс да срещнем стотици хора с автентични занаяти, да представим нематериалното културно наследство по атрактивен начин и да привлечем възможно най-широка публика. Нещо повече – през последните години Пловдив се превърна в притегателен център за младите – а именно те са във фокуса на нашия център. Вярвам, че опазването и популяризирането на традициите ще минава именно през новите поколения.”

Събититето ще бъде открито от 17 ч. на 24 юни в Регионалния етнографски музей в Пловдив на ул. „Д-р Стоян Чомаков” 2.

В изданието тази година публиката ще може да види тъкане на колани „на кори” – техника, позната по българските земи от Средновековието до средата на 20 век. Автентично тюфекчийство – изработка и поправяне на старинни оръжия, както и ножарство – изработка на различни метални сечива, също ще бъдат сред акцентите в богатата програма на Седмицата на занаятите.

Предвидени са и занаятчийски работилници, в които посетителите ще могат да изработват сами автентични предмети по традиционните техники, насърчавани от майсторите в областта. В демонстрациите ще могат да се включат и най-малките.

На събитието ще се включат още Клуб „Приятели на РЕМ – Пловдив“, Регионална занаятчийска камара – Пловдив, Задругата на майсторите на народни художествени занаяти – Пловдив.

Main Menu