Тракийски и егейски мелодии и ритми представиха младежи от Чанаккале на Римския стадион /видео + снимки/

21 Юни 2019 06:49

На Римския стадион откриха вчера за седма поредна година Международен фестивал „Дни на тракийската култура“, който се провежда от 20 до 26 юни 2019 г.

Спектакълът „Среща на цивилизации“ показа богатата културата на древна Троя, която беше представена от Дружество за изследване на фолклора „Чанаккале” с тракийски мелодии и ритми. Концертът беше и със специалното участие на Формация „Жарава“, Пловдив.

 

Дружество за изследване на фолклора „Чанаккале”- младежки и спортен клуб е с близо 13 годишна дейност и дава своя сериозен принос в културния живот на Чанаккале, Турция.

Следите от първите жители в района на Чанаккале датират от късния халколит, като впоследствие тези земи са владени от Троя, древните гърци, римляните и Византия. В партньорство с Генералното консулство на Република Турция в Пловдив на пловдивчани ще бъде представена музикално-сценична и научна програма на културата на Троя. Разкритите останки са важно свидетелство за първия контакт между цивилизациите на Мала Азия и средиземноморския свят.

"Жарава“ е формация, създадена от музиканта и композитора Владимир Величков - преподавател в катедра „Музика“ към Педагогическия факултет на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“.

 

Въпреки кратката си биография формацията успя да си извоюва авторитет на една от най-интересните и оригинални студентски музикални групи в България. В този си вид и като изказ и представяне на фолклора в съчетание със съвременните световни стилове музика тази формация няма аналог в нито едно висше учебно заведение в България.

В репертоара си групата има както традиционни фолклорни произведения с иновативно звучене, така и авторски пиеси на фолклорна основа. „Жарава“ заема неколкократно първо място в топ 40 на най-голямата платформа за етномузика в света, базирана в Торонто (Канада).

Main Menu