Легендарните кубански казаци представиха най-доброто в Пловдив, запяха "Боят настана" /видео + снимки/

23 Юни 2019 06:32

Най-стария музикално-танцов ансамбъл на Русия - световноизвестният Кубански казашки хор направи уникално представление в зала СИЛА под тепетата.

Емоциите ескалираха и публиката нямаше как да остане равнодушна след всяка една песен или танцова постановка от грандиозния спектакъл, а специалният поздрав за българите бе изпълнението на патриотичния марш "Боят настана" по текста на Иван Вазов, което изправи публиката на крака сред бурни аплодисменти.

За концертите пред българската публика Кубански казашки хор дойде в пълният състав от певци, музиканти и танцьори и всички солисти. Избрана е програма "Най-доброто за 200 години". Сред песните са любимите "Любо братцы, любо", "Ты прости меня, родная", "Когда мы были на войне", "Распрегайте, хлопцы, кони" и други емблематични казашки песни.

Кубанският казашки хор е основан в град Екатеринодар - днешен Краснодар, преди 207 години. В определен смисъл Кубанският казашки хор е истински исторически паметник. Ансамбълът пази, развива и пренася през вековете богатите певчески и танцови традиции на Кубанския край. В неговия репертоар се съхраняват над 4000 произведения от различни епохи. Изпълняват се най-популярните казашки руски и украински песни и танци. Те са отражение на вековната история на една велика патриотична общност - казаците.

 

Повечето от текстовете са за себеотрицанието и жертвоготовността на казака в името на отечеството, за връзката на война с верния му кон, за любовта към родината. Но музиката на ансамбъла е събрала и запечатала и трагичните събития от времето на Гражданската война, когато казачеството е подложено на гонения, както и на репресиите от 30-те години на миналото столетие, на съветската естетика в изкуството.

 

Хорът е основан на 14 октомври 1811 г. под името Черноморски военен певчески хор, благодарение на усилията на протойерей Кирил Россинский и регент Григорий Гречинский. И досега ансамбълът прави почетни участия в празнични тържествени литургии и това е особена чест за всеки християнски храм. След 50-годишно съществуване - през 1861 г.съставът е преименуван на Кубански военен певчески хор, като освен участия в църковни богослужения, започва да изпълнява и светски концерти.

С идването на съветския режим започват проблемите на хора. През 1921 г. той е разпуснат, за да бъде съживен отново през 1936 г. от Григорий Концевич и Яков Тараненко. Година по-късно Концевич е арестуван и разстрелян от властите. Въпреки това хорът се разраства и през 1939 г. в състава му се включва и танцова група. През 1961 г. по инициатива на тогавашния партиен лидер - Никита Хрушчов, ансамбълът отново е разформиран. Повторното възраждане на Кубанския казашки хор става през 1968 г. под ръководството на Сергей Чернобай.

През 1974 г. ръководител на ансамбъла става Виктор Захарченко и днес, 40 години по-късно, той продължава да изпълнява тази длъжност. Под негово ръководство на сцената се внасят повече автентични фолклорни елементи. Самият той взима дейно участие в изучаването на казашката култура и събирането на народни песни и стихове.

 

В този период хорът получава и най-големите си признания и почетното звание "Академичен". А по случай 200-годишния юбилей на името на Кубанския казашки хор е наименуван астероидът 243204 като Кубанхория.

В състава на ансамбъла са над 100 души - певци, танцьори и музиканти. Художествен ръководител и главен диригент на хора е народният артист на Русия, Украина, републиките Абхазия, Адигея и Карачево-Черкезия, проф. Виктор Захарченко.

 

 

Main Menu