“Европейски младежки симфоничен оркестър PROGRESSIVE” за втора година с концерт в Пловдив

17 Юли 2019 10:58

Концерт на “Европейски младежки симфоничен оркестър PROGRESSIVE” за втора поредна година ще зарадва жителите и гостите на Европейска столица на културата. Събитието ще се състои на Римски стадион в Пловдив на 24 юли (сряда) от 19.00 часа.

Публиката ще има възможност да се наслади на изпълнения, резултат от целогодишната подготовка и обучение на млади музиканти от България, Балканите и Европа, както и представители на различни музикални образователни школи. По време на концерта, за пръв път пред публика, ще бъде представена творбата “Триптих” на българската композиторка Пенка Кунева, която от години живее и работи в Холивуд. Наред с успехите си в целия свят, прочутата музикална авторка работи активно и с български творци. Нейно дело е и част от музиката във филма на Милко Лазаров "АГА", спечелил над 30 престижни световни награди.

Младежкият симфоничен оркестър се организира от фондация „Музикартисимо“. Ядрото му включва талантливите млади български музиканти от филхармония “Пионер”, НУМТИ “Добрин Петков” - Пловдив, НМУ “Л. Пипков” - София, НУИ “Панайот Пипков” – Плевен, НУИ “Добри Христов” – Варна, НМА “Проф. П. Владигеров”, АМТИИ и др. Към тях се присъединяват техни връстници - оркестранти от Балканите и Европа.

Начело на оркестъра ще застанат талантливият млад български диригент Цанислав Петков и гръцкият му колега Димостенис Фотиадис, а солист ще бъде световноизвестният цигулар Светлин Русев – концертмайстор от Романска Швейцария.

В своя Гала концерт младите музиканти ще почетат и 120 години от рождението на един от най-големите български композитори - Панчо Владигеров, станал част от европейския музикален елит още през 20-те години на миналия век.

В пилотното си издание през 2018-а в концертите на Римски стадион като солист се включи Теодосий Спасов, диригент Любомир Денев-син, както и млади музиканти от България, Гърция, Сърбия, Македония и Турция.

По време на престоя на “Европейски младежки симфоничен оркестър PROGRESSIVE” в Пловдив ще се проведат още поредица от репетиции, музикални работилници и уроци на изтъкнати педагози, някои от които участват и в самия оркестър заедно с младите оркестранти.

 

Main Menu