Сал по Марица ще плава в неделя

25 Юли 2019 11:09

 


Сал от рециклирани материали ще бъде пуснат на южния бряг на река Марица тази неделя (28 юли) от 18.00 часа в близост до Водната палата. Събитието е първо от поредицата проекти, които ще се осъществят по поречието на реката в рамките на програмата за творчески резиденции ADATA AiR за 2019-а.

 

„Сал на Марица“ е авторски проект на артистите Серж Екер и Александра Димитрова, които си поставят за цел да насочат вниманието към кошмара за съвременното общество, а именно количеството боклук, което натрупваме, и колко малко от него се рециклира или изхвърля правилно. Тази работа има за цел да повиши осведомеността относно рециклирането и как да се избегне екологична катастрофа.
Пътуването на сала ще завърши малко преди моста на о. Адата (срещу Била /Лимакон). На този краен пункт артистите канят всички, които имат интерес към темите да дойдат на речния бряг, където авторите ще разкажат повече подробности за проекта. Планирана е и дискусия, посветена на това как да живеем по-устойчиво в Пловдив, съчетана с почистване на реката и други дейности, вдъхновени от нея. Предвидено е и пространство за пикник на крайната точка на сала. Присъстващите ще могат да се качат на него след закотвянето му на брега.
АДАТА (ADATA AiR) е творческа резиденция, осъществявана в програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019, чиято първа фаза се проведе в месеците от април до декември 2018 г. В нея се включиха над 60 творци – визуални артисти, архитекти, дизайнери и пърформари. За различни периоди, от две седмици до два месеца, всеки от тях посвети енергията си на проучване и предварителна работа по художествен проект, който след това да предложи за реализация в Пловдив през 2019. От всички предложения общо 18 ще бъдат художествените намеси в градска среда, които ще се реализират от юли до ноември тази година.

Подробности за планираното в програма АДАТА за 2019 г. ще бъдат представени на 25 юли (четвъртък) от 20 ч. в СКЛАД (ул. Екзарх Йосиф № 16) на специална среща с част от участниците. В презентацията ще участват авторите на проекта „Сал по Марица“ и артистите Камен Стоянов и Катарина Свобода, които ще разкажат за интереса си към „Альоша“, заснемането на кратък филм и предстоящия симпозиум, посветен на монумента.
Пълният списък с имена на авторите, които ще осъществят художествени проекти в програмата през 2019 г. тук: https://bit.ly/2GnGzx2

 


„Сал на Марица“
Проектът директно реферира картината на Теодор Жерико, озаглавена "Потъването на Медуза" (1819), изобразяваща сал с оцелелите след ужасно корабокрушение през 19-ти век. Творбата на Жерико функционира като експресивен коментар към обществото по онова време. Версията 2.0, или „Сал на Марица“ (2019) трябва да се разглежда като устойчивата социална и екологична антитеза на доста мрачната оригинална история. Проектът се фокусира върху кошмарът за нашето общество днес - количеството боклук, което натрупваме, и колко малко от него се рециклира или изхвърля правилно. Тази работа има за цел да повиши осведомеността относно рециклирането и как да се избегне екологична катастрофа.

Main Menu