Документален театър показва демографията на Пловдив

30 Юли 2019 10:36

Уникалното представление „100% Пловдив“ ще бъде част от закриващите събития на програмата на Европейска столица на културата. Документалният театър „100% Пловдив” ще представи портрет на града в 100 лица в средата на октомври в Драматичен театър - Пловдив. Хората, които ще влязат в ролята на говорители, ще се видят за първи път на театрална сцена и вероятно дори няма да се срещнат повече извън проекта.

Базиран на статистически данни, проектът включва 100 пловдивчани, представляващи демографията на града. Немската театрална трупа Римини Протокол/Rimini Protokoll и Студио за документален театър VOX POPULI вече са избрали първия участник, който познава добре града и се е съгласил да стартира този амбициозен проект. Всичко започва с този един от 100, който има 24 часа, за да препоръча друг, който има 24 часа, за да намери следващия и така до събиране на представителна група. Разглеждайки теми, важни за пловдивчани, представлението ще се състои от поредица от ситуации, базирани на статистическите профили. Една безкрайна серия от групови снимки, своеобразни портрети на принадлежност и контраст. Натрупване, което представя живата тъкан на града. Създателите на проекта използват едни и същи методики и данни за работа във всички 35 града, в които до момента се е реализирал проектът. Участниците са избрани по пол, възраст, квартал, социално положение, семеен статус, политически пристрастия и т.н. Кастингът продължава няколко месеца, за да се постигне максимално огледален образ на общността по статистически данни.

Накрая се оформя трупа, която никога не е репетирала преди, море от гласове, разположено на 100 квадратни метра сцена. „100% Пловдив“ е представление и за това, което статистиката никога няма да може да улови. Представление, създаващо жив, дишащ портрет на града: отчасти театър, отчасти реалност, но на 100% Пловдив.

За Римини Протокол:

Хелгард Хауг (1969), Щефан Кеги (1972) и Даниел Ветцел (1969) се срещат в Института за Приложни театрални изследвания в Гийсен и по-късно работят заедно в различни комбинации, под името Rimini Protokoll/Римини Протокол. Те са признати за едни от лидерите и основоположници на театрално движение, известно като „Reality Trend” (Theater der Zeit, или букв. „Театър на Времето“), което упражнява силно влияние върху алтернативната театрална сцена на XXI век.

Всеки проект започва от конкретна ситуация на определено място и след това се развива чрез интензивен процес и задълбочено проучване. Римини протокол са привлекли международно внимание с артистичните си постижения, които се провеждат на граничната зона между реалността и фикцията.

Например Римини Протокол превръщат в пърформанс Ежегодното събрание на акционерите на Daimler през 2009 г, а през 2008 създават 100% Stadt (100% град) със 100 статистически представителни жители на градове като Берлин, Цюрих, Лондон, Мелбърн, Копенхаген и Сан Диего.

В Берлин и Дрезден те изграждат аудио инсталации, в които оригинални протоколи за наблюдение на Щази могат да бъдат слушани на андроид телефони. В Хамбург организират "Weltklimakonferenz“ - симулация на Конференцията на ООН за промените в климата. Последната продукция на Римини протокол е тетралогията" Staat 1-4 "с акцент върху пост демократичните феномени.

От 2000 г. досега триото Хауг/Кеги/Ветцел поставят своя “театър на експертите” както на сцената, така и в градските пространства, представен от непрофесионални актьори, които се наричат „експерти“ по тази причина. От 2004 г. Римини Протокол са установени в международния театрален център HAU в Берлин. Първият спектакъл „100% град“ е поставен през 2008 г. в Берлин. Оттогава спектакълът е бил в повече от 35 града по цял свят - Лондон, Париж, Марсилия, Виена, Кьолн, Дрезден, Копенхаген, Амстердам, Рига, Токио, Филаделфия, Сао Пауло, Мелбърн и др.

Main Menu