Трети ден на Международния фолклорен фестивал, вижте програмата

31 Юли 2019 13:53

В третия ден от програмата на 25-тото издание на Международния фолклорен фестивал в Пловдив, жителите и гостите на града ще имат удоволствието да видят от 20 часа на древната сцена на Античния театър, вечерния концерт с участието на колективи от Испания, Индия, Грузия и специалното участие на Ансамбъл „Чепино“, Велинград и Ансамбъл за народни песни и танци “Пазарджик”.

Припомняме Ви, че всяка вечер от 17.30 часа се провеждат дефилетата на съставите. Те тръгват от „Дом Левски”, преминават по Главната улица и стигат до сцената на пл. „Стефан Стамболов”, където с начален час 18.00 ч. изнасят кратки концерти. Програмата продължава с официалните вечерни представяния на участниците на сцената на Античния театър от 20:00 ч.

Входът за събитията е свободен.

Ето и програмата за днес, 31.07. сряда

17.30 ч. Дефиле с участието на колективи от Грузия, Испания, Индия и България

18.00 ч. Концерт на открита сцена на пл. „Стефан Стамболов” с участието на колективи от Испания, Индия и Грузия

20.00 ч. Концерт на Античен театър с участието на колективи от Испания, Индия, Грузия и специалното участие на Ансамбъл „Чепино“, Велинград и Ансамбъл за народни песни и танци “Пазарджик”.

Ансамбъл „Чепино“ ще има специално представяне на откритата сцена на пл.“Стефан Стамболов“. „Чепински змей“ е танцов спектакъл, който разказва легендата за чепинската долина, олицетворява съхранението и разпространението на велинградския фолклор. Създаден е специално през 2018 г. по повод 65-годишния юбилей на ансамбъла и получава признание за значимостта на танцовата постановка от Асоциация на хореографите в България с номинациите за „Оригинална музика към хореографска постановка“ и категория „Хореография на български танцов фолклор за 2019“.

ПАНПТ „ Чепино” е създаден през 1953 г и към момента има богат репертоар включващ песни и танци от всички фолклорни области на България. Ансамбълът има стотици успешни изяви в многобройни фолклорни събития в страната в чужбина- Сърбия, Македония, Гърция, Русия, Германия, Франция, Австрия, Полша, и др.

Мъжката фолклорна група е носител на наградата „Сребърна брадва“ от международния фестивал за автентичен фолклор- Закопане, Полша.

Спектакълът „Чепинския змей“ бе гвоздеят в специалния концерт на ПАНПТ „Чепино“, с който танцьори, певици и музиканти отпразнуваха своя 65-ти рожден ден. Музикално-танцовият спектакъл разказа легендата за създаването на Чепинското корито. С похватите на музиката и танца припомни най-мистичната легенда, свързана с Чепинския край. По хореография на Аделина Пещерска е пресъздадена легендата за водния змей, живял някога по тези земи, надхитрен от влюбения овчар и неговата любима.

 

Main Menu