Два дни балканска музика ще звучи на Братската могила, Хаджи Хасан махала, Руския пазар и ЖП гарата

14 Авг 2019 16:47

Рок, джаз и пънк музика на живо ще звучи в летния уикенд на 24-и 25-и август на четири емблематични места в града. Вълна от нова балканска музика ще звучи на импровизирани сцени на Братската могила, Руския пазар, Централна ЖП гара и Хаджи Хасан махала от специално формираната за концертите група Horz.

Колективът на Horz събира млади таланти от Сърбия, България, Италия, Испания и Израел през 2018-а. Година по-късно Лав Ковач (трайбъл ритми), Алберто Миорин (китара), Предраг Окилйевич – Педжа (саксофон), Васил Хаджигрудев (контрабас) и Димитрие Яковлиевич (китара) пристигат в Пловдив – Европейска столица на културата, за да се срещнат с почитателите на нестандартните музикални интерпретации и да преобразят усещанията за време, пространство и айляк.

Програма:

24-ти август

10:00 - Space Trio / LavljiDaniDima - Братската могила

20:00 - Хаджиоркестъра - ул. Генерал Скобелев 39 (площада на Хаджи Хасан махала)

25-ти август

9:30 - Dragon’s Fuel - битака пред Руския пазар (прекарай сутринта там, на битака се случва какво ли не) :)

20:00 - Zemljani / Кервиз - Централна ЖП Гара Пловдив

За групите

Space Trio - една от първите и единствени групи в България, които свирят напълно импровизационна музика. Без уговорки, без рифове, без ноти, без план, абсолютно всичко се създава на момента. Първият албум на групата е издаден в Португалия от знаменития лейбъл Creative Sources.

LavljiDaniDima - отново трио, подчинено на правилото да не свири писана музика, но от Нови Сад. Албумът им DIMNI LAVLJEG DANA е от най-новите издания на Horz.

Хаджиоркестър - оркестърът интерпретира стари градски песни, следвайки символно дирижиране. Диригентът е в основната роля на аранжор и композитор, като всичко се случва и създава на момента. Този вид дирижиране е използвано от знаменити музиканти като Леонард Бърнстейн, Франк Запа, сенегалският перкусионист Н’дайе Роуз, но най-голяма популярност печели заради Бъч Морис, който разширява неимоверно набора от знаци и жестове за интерпретация от музикантите.

Dragon’s Fuel - пънк-джаз, пауър-джаз, трайбъл – винаги готови за танци. Дори само да чуете Earnie Shavers или LK Sprach от едноименния им албум, за да пожелаете да видите любимата си нова група на живо.

Zemlijani - атмосферик-рок чедото на Horz със сигурност ще спечели много неочаквани фенове. Причината за това вероятно са тежките завладяващи мелодии, които квартетът плете в тракове, подобни на междузвездни пътни листове. Или саундтрак към пост-апокалиптична любовна антология за мрак и неон.

Кервиз - пловдивска банда, сформирана специално за Hillock Carnaval.

Зa Horz

 

През 2015 година, докато учат в престижната Prins Claus Conservatorium в Грьонинген, няколко млади музиканти от Сърбия, България и Италия се обединяват около търсенията и идеите си за творческа свобода, създавайки в Нови Сад свой независим лейбъл със свое собствено студио. Водени от желанието да променят средата в собствените си страни, пускат първия си проект през май 2018 г. Година и седем издания по-късно, Horz се заявява като един от по-интересните музикални колективи на Балканите. След натрупването на сериозен каталог от албуми на разнообразни като музика проекти, източноевропейското обединение с противоречиво име на славянски бог минава на следващото ниво - концептуални живи концерти, завладяващи света.

Чуй единственият плейлист с групите от Horz и Hillock: https://horz.co/horzradio/

Виж видеоклипове с групите от Horz и Hillock: https://horz.co/videos/

Повече информация ТУК

Main Menu