Представители на три австрийски града дойдоха да научат ЕСК

22 Авг 2019 12:16

 

Как Пловдив спечели, как се подготви и как реализира проекта „Европейска столица на културата“ обсъдиха по време на работна среща заместник-кметът Стефан Стоянов и Андреа Кауфман, кмет на гр. Дорнбърн, Волфганг Мат, кмет на гр. Фелдкирх, Йоханес Дрексел, ръководител „Култура и наследство“ на община Хоенемс и Лукас Шрот, изпълнителен директор на Асоциация на общините Брегенцервалд. Трите австрийски града кандидатстват съвместно за престижната титла Европейска столица на културата през 2024г.
За да споделят своя практически опит, от страна на фондация Пловдив 2019 на срещата присъстваха и Светлана Куюмджиева, артистичен директор, Виктор Янков, заместник-директор Международна дейност и Гина Кафеджиян, заместник-директор Програма.
„Европейска столица на културата е голям успех за Пловдив, който е най-бързоразвиващият се град за последните две години. Титлата промени изцяло неговия облик и имидж“, сподели Стефан Стоянов. „Резултатите и международният отзвук са доста добри. До момента сме подписали договори с 500 различни артисти за реализацията на разнообразни събития от различен характер, предназначени за всички възрасти. Привличаме много партньори и организации“, допълни той и накратко спомена трудностите и предизвикателствата, през които е преминал екипът на ЕСК 2019.
„Пловдив бе избран измежду 8 български града. На церемонията по откриването имаше 50 000 публика, 3000 човека участваха в подготовката, а събитието направиха 1000 артисти“, посочи само част от статистиката заместник-кметът.
„Пловдив работи съвместно и има проекти, които реализира и с другите български градове, които бяха кандидати за ЕСК“, обясни Гина Кафеджиян заместник-директор Програма. „Ние сме първият град в България с тази титла, но е важно да покажем, че заедно работим и с другите градове кандидати“, уточни тя.
„За нас този проект е голямо предизвикателство, намираме трудности и по отношение на написването на апликационната книга, но вярваме, че ще се справим“, обясниха гостите. Те очакват през месец ноември да разберат дали са избрани за ЕСК 2024 по време на официалното обявяване. По подобие на Пловдив и подготовката на градовете от Австрия трае вече е няколко години и преминава в много часове упорит труд на целия екип.
До момента Пловдив вече обмени своя опит като Европейска столица на културата с градовете Дрезден, Скопие, Лука, Елефсина и Ираклион.

Main Menu