Печат на тази страница

За буквите между Пловдив и Матера

28 Авг 2019 09:08

На 2 септември 2019 г. /понеделник/ от 18.30 ч. във фоайето на първи етаж на НБ „Иван Вазов“ – Пловдив ще бъде открита фотоизложбата „За буквите между Пловдив и Матера“. Според авторите й: Галя Йотова – фотограф, Сава Стоименов – скулптор и Светла Петкова – куратор, тя е история, която ги събира и чрез кирилицата свързва двете европейски столици на културата през 2019 г.


Началото на идеята е вдъхновена името на първия български печатар Яков Крайков. Около 1564 г. той става собственик на известната печатница на фамилия Вукович във Венеция. През 1566 г. излиза и първата му книга „Часослов“ – богато илюстрована с гравюри старопечатна книга на кирилски шрифт. Два от малко запазените екземпляри днес се съхраняват в НБ „Иван Вазов“ – Пловдив.
На 11 май 2019 г. пътят на изложбата тръгва от Матера, за да стигне до Пловдив до 24 май. Всички снимки и истории са събрани от авторите в специално създадена книга-албум. В изложбата, представена в библиотеката, са показани част от фотографиите, направени в Матера и Пловдив – в памет на името и делото на Яков Крайков, в прослава на кирилицата.
„За буквите между Пловдив и Матера“ е част от програмата Европейска столица на културата и е подкрепена от Фондация „Пловдив 2019“ , реализира се със съдействието на Фондация „Матера 2019“ и е с любезното домакинство на НБ „Иван Вазов“ – Пловдив.

Main Menu