Печат на тази страница

Младежкият камерен оркестър „Франк Мартен Плейърс“ от Пловдив се завърна от концертно турне в Швейцария

30 Авг 2019 09:07

 

От 19 до 27 август 2019 г. Младежкият камерен оркестър „Франк Мартен Плейърс“ от Пловдив беше на концертно турне в Швейцария, родината на своя патрон – композитора Франк Мартен.

В приятната обстановка на алпийския хотел “Швайцерхоф“, разположен до езерото Хайд в Ленцерхайде, младите музиканти усъвършенстваха изпълнителското си майсторство, разучавайки нови произведения и всяка вечер изнасяха концерти с различна програма.

На 22 август в гр. Сан Гален се състоя най-отговорния концерт на оркестъра и гост-пианиста Давиде Макузо от Италия. Очарованата публика изпрати младежите от оркестъра с бурни аплодисменти и искрено възхищение, ставайки на крака.

Целенасоченият репетиционен режим на „Франк Мартен Плейърс“ впечатли швейцарските любители на музиката, което доведе до нови желания за спонсорство и две покани за конкретни бъдещи гостувания. Хотел „Швайцерхоф“ и спортен магазин „Песко“ са новите сериозни спонсори, които могат да се превърнат в истински приятели на оркестъра.

 

Това е първият юношески оркестър за съвременна класическа музика, създаден от водещи културни институти в Швейцария и Националното училище за музика и танц „Добрин Петков” в Пловдив. Имената, които стоят зад този проект, са на проф. Галина Врачева – концертиращ пианист, композитор и клавирен педагог с международна кариера и Ариан-Терез Мартен – дъщеря на композитора Франк Мартен. В състава на оркестъра влизат 14 дарования между 13 и 20 години – бивши и настоящи възпитаници на НУМТИ, които свирят на контрабас, виола и цигулка. Всички са селектирани да участват в оркестъра след сериозен конкурс.

Main Menu